Bernardo Bertolucci: Roma este un oraş interzis persoanelor cu handicapuri fizice

Cineastul Bernardo Bertolucci, care a rămas foarte discret în ceea ce priveşte problemele de sănătate care l-au obligat să se deplaseze de mai multă vreme cu ajutorul unui scaun cu rotile, a declarat, joi, că "Roma este un oraş interzis persoanelor cu handicapuri fizice".

153 afișări
Imaginea articolului Bernardo Bertolucci: Roma este un oraş interzis persoanelor cu handicapuri fizice

Bernardo Bertolucci: Roma este un oraş interzis persoanelor cu handicapuri fizice

"Trăiesc într-un oraş interzis, iar zona din jurul casei mele din Trastevere seamănă cu terenul de antrenament pentru soldaţi: nu pot să circul pe acolo cu acest scaun cu rotile electric", a declarat celebrul cineast italian, cu ocazia prezentării celui mai recent film al său, intitulat "Io e Te".

Bernardo Bertolucci a vorbit despre starea deplorabilă a trotuarelor din Roma şi despre bordurile invadate de automobile parcate ilegal. Cineastul a povestit cu emoţie în glas despre cum a ajuns să fie transportat pe braţe de persoane necunoscute pentru a ajunge la Capitoliul (primăria) din Roma, unde trebuia să asiste la o căsătorie.

"Când întrebi dacă există o rampă, eşti privit ca un marţian", a spus Bertolucci, în vârstă de 71 de ani. "Există situaţii în care eşti ridicat pe sus, nici nu ştii de către cine, este umilitor şi acest fapt te face să acumulezi multă furie în tine", a adăugat el.

"Am spus aceste lucruri în numele meu, dar şi al acelora care sunt, ca şi mine, lipsiţi de autonomie de mişcare", a continuat Bertolucci. "Circulaţia (pe trotuarele din Roma, n.r.) este dificilă pentru mamele cu cărucioare de bebeluşi şi pentru bătrâni, care riscă să se împiedice", a mai spus cineastul.

Regizorul italian a ţinut cu această ocazie să îi mulţumească jurnalistei Fiamma Satta de la publicaţia Messagero, care suferă de scleroză în plăci, pentru faptul că l-a făcut să devină conştient de "responsabilitatea" pe care o are faţă de celelalte persoane aflate în aceeaşi situaţie ca şi el.

Bernardo Bertolucci i-a trimis în urmă cu câteva zile o scrisoare deschisă primarului Romei, Gianni Alemanno, însă a considerat "patetic" răspunsul acestuia, ce i-a parvenit sub forma unui mesaj postat pe site-ul YouTube. "El a spus că nu doreşte să desfigureze piaţa contruită de Michelangelo cu rampă de acces. Este un răspuns ce vădeşte rea credinţă, întrucât British Museum din Londra are o rampă laterală. De ce nu am putea face şi noi o rampă din lemn, care poate fi deplasată, pentru Capitoliu?", a adăugat cineastul.

Bertolucci spune că a avut mult noroc cu filmul său "Io e Te", pentru că l-a turnat la câţiva metri de propria locuinţă, dar a spus că intenţionează să îşi continue "bătălia" contra barierelor care le împiedică pe persoanele cu handicapuri fizice să se deplaseze prin Roma. El i-a sfătuit pe oficialii capitalei italiene să urmeze exemplul Londrei.

"Nu-mi place să mă plâng, dar vorbesc acum în numele tuturor acelora care nu au autonomie de mişcare. Am o responsabilitate, pentru că ştiu că vocea mea va fi ascultată", a adăugat Bertolucci.

Bernardo Bertolucci, născut pe 16 martie 1941, în apropiere de Parma, a realizat aproximativ 15 filme notabile, printre care se numără "Ultimul împărat" (1987), recompensat cu nouă premii Oscar, şi "Micul Buddha" (1993). Cel mai cunoscut film al regizorului este însă "Ultimul tango la Paris" (1972), care prezintă o relaţie scandaloasă, bazată pe sex, între un bărbat în vârstă şi o femeie tânără. Precedentul film regizat de Bernardo Bertolucci, "The Dreamers/ Visătorii", a fost lansat în anul 2003.

Bernardo Bertolucci a primit un Leu de Aur pentru întreaga carieră la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Veneţia şi a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame în anul 2008.

Bernardo Bertolucci a primit şi Palme d'Honneur, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 2011, şi va primi un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei Europene de Film, pe 1 decembrie, la Valletta, Malta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici