BIOGRAFIE: Miguel Diaz-Canel Bermudez, desemnat succesor al generaţiei Castro în Cuba

Inginerul în domeniul electronic Miguel Diaz-Canel Bermudez, în vârstă de 53 de ani, nominalizat duminică prim-vicepreşedinte al Consiliului de Stat, a fost desemnat astfel succesor al preşedintelui Raul Castro, care a primit un ultim mandat de cinci ani la şefia statului cubanez.

453 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Miguel Diaz-Canel Bermudez, desemnat succesor al generaţiei Castro în Cuba

Raul Castro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Fost ministru al Educaţiei superioare, Bermudez a fost promovat, în 2012, ca unul dintre cei opt vicepreşedinţi ai Consiliului de Miniştri şi a devenit mult mai vizibil în peisajul politic din Cuba, în ultimele luni.

El va fi totodată prim-vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, a anunţat Raul Castro în discursul susţinut în încheierea şedinţei inaugurale a Adunării Naţionale.

Membru al Biroului Politic al atotputernicului Partid Comunist din Cuba (PCC) din 2003, Bermudez îl înlocuieşte pe numărul doi al regimului, un lider istoric al Revoluţiei, Jose Ramon Machado Ventura, în vârstă de 82 de ani, retrogradat la rangul de a fi unul dintre cei cinci vicepreşedinţi ai Consiliului de Stat.

Înalt, discret, cu părul grizonant şi cu un ton ferm, Bermudez a fost militar şi profesor universitar în provincia sa natală, Villa Clara, la aproximativ 300 de kilometri est de Havana.

Lider al Tineretul Comunist, el a urcat în ierarhia PCC începând din 1993, devenind prim-secretar de patid în provincia Villa Clara, iar ulterior în provincia Holguín. El a fost numit ministru al Educaţiei superioare în mai 2009, după care a devenit vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri în martie 2012.

De atunci, Bermudez a primit mai multe misiuni de reprezentant al lui Raul Castro la diferite forumuri internaţionale şi l-a însoţit, în ianuarie, în Chile, la summitul Comunităţii Statelor Americii Latine şi Caraibilor (CELAC), a cărei preşedinţie este deţinută de căre Cuba, în cadrul unui mandat de un an.

Nominalizarea sa marchează "transferul în linişte şi ordonat al puterii către noi generaţii", a declarat Raul Castro duminică, în discursul de încheiere a şedinţei inaugurale a Adunării Naţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici