Blinken: Iranul nu este un actor transparent în programul său nuclear

Decizia Iranului de a interzice unii inspectori nucleari ai ONU sugerează că Teheranul nu este interesat să fie un actor responsabil şi mai ales transparent în legătură cu programul său atomic, susţine secretarul de stat american, Antony Blinken.

391 afișări
Imaginea articolului Blinken: Iranul nu este un actor transparent în programul său nuclear

Sursa foto: MediafaxFoto

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat mişcarea Iranului de a interzice mai mulţi inspectori desemnaţi în ţară, împiedicând supravegherea activităţilor atomice ale Teheranului.

AIEA a fost responsabilă pentru verificarea respectării de către Iran a acordului nuclear din 2015, în temeiul căruia Teheranul şi-a redus programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor SUA, Uniunii Europene şi ONU.

„Am încercat să lucrăm indirect cu Iranul, precum şi cu partenerii europeni şi chiar cu Rusia şi China pentru a vedea dacă putem reveni la un acord nuclear cu Iranul... Dar Iranul nu a putut sau nu ar vrea să facă asta. Săptămâna trecută, i-am văzut înlăturând inspectorii AIEA de la verificări. Fără verificări temeinice, nu putem şti dacă Iranul respectă obligaţiile pe care şi le asumă. Aceasta nu este o dovadă a unui Iran care este interesat să fie de fapt un actor responsabil, care nu poate fi transparent, care vrea să vedem doar ce ne arată”, a declarat Blinken.

Comentariile sugerează că Washingtonul este sceptic faţă de dorinţa Teheranului de a se angaja serios în limitarea programului său nuclear.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici