Bogdan Aurescu, întâlnire cu lidera opoziţiei belaruse

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit-o duminică pe Svetlana Tihanovskaya, lidera opoziţiei belaruse, aflată în vizită la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea Liderilor de la München. Ministrul a făcut apel la unitatea opoziţiei belaruse în exil.

350 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, întâlnire cu lidera opoziţiei belaruse

Bogdan Aurescu, întâlnire cu lidera opoziţiei belaruse

În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a semnalat îngrijorarea părţii române cu privire la deteriorarea constantă a situaţiei interne din Belarus şi a condamnat decizia autorităţilor de la Minsk de a sprijini în mod făţiş războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii extins pe tema agresiunii ruse în Ucraina.

Şeful diplomaţiei române a făcut apel la unitatea opoziţiei belaruse în exil, ca element de coagulare şi promovare, în continuarea aspiraţiilor pentru democraţie în rândul cetăţenilor belaruşi.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile României pentru a menţine situaţia din Belarus pe agenda Uniunii Europene şi internaţionale.

„A reamintit Declaraţia comună a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, împreună cu omologii din Polonia şi Lituania, din septembrie 2020, care a promovat necesitatea unui sprijin european ferm şi articulat pentru transformarea economică a Belarusului democratic, precum şi demersurile ulterioare pe baza cărora Uniunea Europeană a definit un Plan economic pentru un Belarus Democratic în valoare de 3 miliarde de euro. Totodată, şeful diplomaţiei române a menţionat rolul activ al ţării noastre în sprijinul societăţii civile, a mass-media independente şi a opoziţiei politice belaruse. În context, a prezentat formele de sprijin acordat de România în beneficiul poporului belarus, menţionând, printre altele, contribuţia naţională cumulată de 275.000 de euro prin instrumentul European Endowment for Democracy, respectiv alocarea a 35.000 de euro în sprijinul Platformei Internaţionale de Responsabilitate pentru Belarus sau bursele pentru studenţii belaruşi oprimaţi de regim”, se arată într-un comunicat al MAE.

La rândul său, Svetlana Tihanovskaya a mulţumit României pentru sprijinul politic şi diplomatic, precum şi pentru asistenţa concretă furnizată, subliniind voinţa exprimată a majorităţii populaţiei belaruse de neimplicare în războiul ilegal şi neprovocat dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici