Bosnia adăposteşte simpatizanţi ai reţelei al-Qaida - diplomat american

Reţeaua teroristă al-Qaida foloseşte Bosnia ca punct de tranzit pentru operaţiunile sale, dispunând aici de ajutor furnizat de foştii combatanţi islamişti încă activi în această ţară, după războiul din perioada 1992 - 1995, a afirmat sâmbătă un diplomat american, Raffi Gregorian, citat de AFP.

1 afișare

"Unele agenţii de informaţii consideră Bosnia-Herţegovina unul dintre punctele de tranzit ale al-Qaida", a declarat Gregorian, prim-adjunct al Înaltului reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia, Miroslav Lajcak, într-un interviu acordat cotidianului bosniac Dnevni Avaz.

"În ţară există simpatizanţi care sunt gata să ajute al-Qaida ascunzându-i (pe militanţi reţelei), furnizându-le sprijin financiar sau acte (de identitate) false", a adăugat el.

În timpul războiului din Bosnia, sute de combatanţi de origine arabă s-au deplasat în Bosnia pentru a lupta împotriva sârbilor şi croaţilor, alături de forţele musulmane.

Conform acordurilor de pace semnate în 1995 la Dayton (SUA), ei ar trebui să părăsească Bosnia, însă unii dintre ei încă se mai află acolo. Aceştia au obţinut cetăţenia bosniacă în virtutea meritelor lor militare sau prin căsătoria cu femei bosniace.

Presate de comunitatea internaţională, autorităţile bosniace au înfiinţat o comisie specială care a retras până acum naţionalitatea bosniacă unui număr de circa 400 de persoane, în special de origine turcă sau arabă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici