Brazilia şi Mexic cer explicaţii Statelor Unite privind acuzaţiile de spionaj

Guvernele Braziliei şi Mexicului au cerut luni explicaţii oficiale Statelor Unite, după acuzaţiile formulate anterior de televiziunea braziliană TV Globo privind spionarea preşedinţilor Dilma Rousseff şi Enrique Pena Nieto.

366 afișări
Imaginea articolului Brazilia şi Mexic cer explicaţii Statelor Unite privind acuzaţiile de spionaj

Brazilia şi Mexic cer explicaţii Statelor Unite privind acuzaţiile de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă se confirmă, interceptarea de către Statele Unite a comunicaţiilor preşedintei Rousseff "reprezintă o încălcare inadmisibilă şi inacceptabilă a suveranităţii braziliene", a declarat liderul diplomaţiei braziliene Luiz Alberto Figueiredo în cadrul unei conferinţe de presă, cerând "explicaţii oficiale rapide în scris".

Figueiredo l-a convocat luni pe ambasadorul american, Thomas Shannon, pentru a-l informa că "Guvernul brazilian vrea explicaţii oficiale rapide în scris (..) cât mai curând posibil, în această săptămână", din partea administraţiei americane, a precizat diplomatul.

Întrebat cu privire la o eventuală anulare a vizitei de stat la Washington a lui Rousseff prevăzută pentru octombrie la invitaţia lui Barack Obama, liderul diplomaţiei a răspuns că nu va vorbi de această vizită la acest moment.

Conform denunţărilor difuzate de postul Globo TV duminică seară, Statele Unite au spionat la sfârşitul lui 2012 comunicaţiile preşedintei braziliene şi ale actualului preşedinte al Mexicului Enrique Pena Nieto, în timp ce acesta din urmă era candidat la preşedinţie.

Ministerul mexican al Afacerilor Externe a anunţat de asemenea, luni, într-un comunicat că l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite la Mexico şi a adresat o telegramă diplomatică Washingtonului "solicitând o anchetă exhaustivă" asupra acestor acuzaţii de spionaj.

"Fără a judeca veridicitatea acestor informaţii (...) guvernul Mexicului respinge şi condamnă ferm orice spionaj al cetăţenilor mexicani", declară cancelaria în comunicatul său.

Pentru noile sale dezvăluiri de duminică, TV Globo a beneficiat de colaborarea jurnalistului The Guardian Glen Greenwald, instalat în Brazilia, care a divulgat un document deţinut de fostul consultant de informaţii american Edward Snowden.

Acesta din urmă este inculpat pentru spionaj în Statele Unite pentru că a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în lume şi în prezent este refugiat în Rusia.

Greenwald a declarat că s-a întâlnit cu Snowden în iunie la Hong Kong, când acesta i-a transmis informaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici