BREAKING Iranul va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita permisă în Acordul Nuclear/ Inspectorii ONU, în alertă

Administraţia de la Teheran a anunţat duminică dimineaţă că va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare, conform BBC şi Reuters.

2778 afișări
Imaginea articolului BREAKING Iranul va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita permisă în Acordul Nuclear/ Inspectorii ONU, în alertă

BREAKING Iranul va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita permisă în Acordul Nuclear

UPDATE Javad Zarif: Toate măsurile luate de Iran sunt reversibile

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat că toate măsurile luate de Administraţia de la Teheran privind renunţarea la angajamentele prevăzute în Acordul Nuclear sunt reversibile, dacă ţările europene încep să îşi îndeplinească îndatoririle, conform Reuters.

„Azi, Iranul a luat a doua măsură de remediere. Ne rezervăm dreptul să continuăm să exercităm măsuri legale de remediere, conform Acordului Nuclear, pentru a ne proteja interesele în faţa terorismului economic al Statelor Unite. Aceste măsuri sunt reversibile”, a transmis Zarif prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

UPDATE Emmanuel Macron condamnă încălcarea prevederilor Acordului Nuclear

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat duminică Iranul pentru încălcarea prevederilor Acordului Nuclear semnat în 2015 prin decizia de a creşte concentraţia uraniului îmbogăţit, relatează Reuters.

Emmanuel Macron a reiterat termenul limită de 15 iulie pentru reluarea dialogului cu omologul său iranian Hassan Rouhani privind Acordul Nuclear.

Administraţia de la Teheran a anunţat duminică dimineaţă că va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Guvernul francez a anunţat că nu va declanşa momentan mecanismul de rezolvare a disputelor din cadrul Acordului Nuclear, dorind să ofere părţilor implicate o săptămână pentru a reporni negocierile.

„Nu este o opţiune în acest moment”, a declarat o sursă din cadrul Administraţiei Prezidenţiale din Franţa.

Mecanismul de rezolvare a disputelor din cadrul Acordului Nuclear ar putea duce la reimpunerea sancţiunilor din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Iranului.

UPDATE Inspectorii ONU urmăresc evoluţia evenimentelor din Iran

Inspectorii ONU pentru activitate nucleară aflaţi în Iran urmăresc îndeaproape evoluţia evenimentelor legate de încălcarea Acordului Nuclear şi vor raporta în momentul în care uraniul îmbogăţit va fi prelucrat la un nivel de puritate mai mare decât cel permis, relatează Reuters.

„Suntem la curent cu anunţul Iranului privind concentraţia uraniului îmbogăţit”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

„Inspectorii din Iran vor raporta la centru după ce verifică evoluţia evenimentelor”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Iranul va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita permisă în Acordul Nuclear

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis în cadrul unei conferinţe de presă că Iranul va începe să îmbogăţească uraniul la o concentraţie mai mare de 3,67%, cea prevăzută în Acordul Nuclear semnat cu marile puteri, pentru a produce combustibil pentru centrala nucleară Bushehr.

Astfel, Iranul ar urma să îmbogăţească uraniul la o concentraţie de aproximativ 5%, cu aproape două procente peste limita admisă.

Araqchi a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Oficialul iranian a anunţat că Iranul doreşte să salveze Acordul Nuclear, dar a acuzat semnatarii europeni că nu au respectat angajamentele prevăzute în acord. Araqchi a transmis că diplomaţia este încă o opţiune, dacă Statele Unite vor ridica sancţiunile impuse Iranului.

La un an după retragerea Statelor Unite din Acordul Nuclear, Iranul a oferit un termen limită de 60 de zile ţărilor semnatare să ia măsuri împotriva sancţiunilor Administraţiei de la Washington. Termenul de 60 de zile a expirat duminică, ceea ce a dus la decizia Iranului de a renunţa la respectarea prevederii privind concentraţia uraniului îmbogăţit.

Administraţia de la Teheran a negat vehement dorinţa de a construi armament nuclear, lucru pentru care uraniul ar trebui îmbogăţit la un nivel de aproximativ 90%.

Ministrul Energiei din Israel a criticat decizia luată de Iran. Acesta a transmis că deşi creşterea actuală este moderată, Iranul „a pornit pe drumul care duce la armament nuclear”.

Decizia Iranului a venit după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că a convenit cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, să exploreze condiţiile necesare pentru reluarea dialogului privind acordul atomic până pe data de 15 iulie. De asemenea, Macron şi-a exprimat "ferma preocupare în legătură cu riscul unei noi slăbiri a acordului nuclear din 2015".

Administraţia din Iran a anunţat, luni, depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. "Dacă ţările europene fac ce trebuie, decizia noastră este reversibilă", a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat miercuri că Iranul va creşte stocurile de uraniu îmbogăţit până la ce nivel are nevoie, începând din data de 7 iulie, depăşind limita impusă prin Acordul Nuclear semnat în anul 2015.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici