Campania electorală din Republica Moldova este fără vlagă. Igor Dodon şi Maia Sandu se întâlnesc în turul II

  • Igor Dodon şi Maia Sandu se întâlnesc în turul II
  • Maia Sandu, ”Vocea speranţelor”
  • Igor Dodon, acuzat de nedeclararea fondurilor de campanie
1141 afișări
Imaginea articolului Campania electorală din Republica Moldova este fără vlagă. Igor Dodon şi Maia Sandu se întâlnesc în turul II

Campania electorală din Republica Moldova este fără vlagă. Igor Dodon şi Maia Sandu se întâlnesc în turul II

Moldova are nevoie de o profundă reformă constituţională, care să ducă la consolidarea statului de drept, spun experţii.

Să vedem cine este în stare să facă asta în următorii patru ani. Pentru postul de preşedinte al Republicii Moldova se bat doi candidaţi foarte puternici. Diferenţa dintre ei este în marja de eroare a sondajelor.

  •  Un personaj politic are cumva conotaţii pozitive, un alt personaj politica are conotaţii negative. De la Maia Sandu se aşteaptă o revoluţie morală. Sandu a făcut o reformă curajoasă, profund structurală, în sistemul educational. De aici i se trag şi anumite temeri în rândul populaţiei din Moldova. Temeri că va conduce spre reforme mult mai radicale. Perioada în care a fost prim-ministru nu a reuşit să facă mari lucruri. A făcut mai degrabă lucruri de igienă. Din păcate, contextul politic de la acel moment, nu i-a permis să meargă mai departe. S-a blocat în mici reforme din sistemul justiţiei şi a consolidării statului de drept”, explică Nicolae Toderaş – Lector SNSPA, Expert Republica Moldova.

De la Igor Dodon, actualul preşedinte, aşteptările sunt de stagnare şi de îngheţare a relaţiilor. Este evident că nici Occidentul nu îl susţine.

  •  „Cu vecinii va trebui să gestioneze destul de dificil o situaţie. Legat de Uniunea Europeană va fi chemat să deblocheze rapid discuţiile referitoare la aprofundarea implementării prevederilor din Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Lucrurile nu sunt clare deloc. Pentru că nici unul dintre candidaţi nu va avea o majoritate confortabilă în Parlament. Societatea este destul de polarizată în acest moment. Şi din acest punct de vedere va dura ceva timp până, chiar şi dacă câştigă Maia Sandu, va dura ceva timp până societatea va conştientiza nevoia de reforme profunde”, mai spune specialistul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici