Cargobotul ucrainean Faina, eliberat de piraţii somalezi

Piraţii somalezi au eliberat cargobotul ucrainean Faina, pe care îl capturaseră la sfârşitul lui septembrie şi care transporta arme, a anunţat joi preşedinţia ucraineană.

30 afișări
Imaginea articolului Cargobotul ucrainean Faina, eliberat de piraţii somalezi

Cargobotul ucrainean Faina, eliberat de piraţii somalezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 4 februarie, nava Faina (n.red.) a fost eliberată în urma unei operaţiuni foarte complexe realizate de serviciile de informaţii ucrainene în cooperare cu servicii de informaţii străine", se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

"Toţi membrii echipajului sunt teferi şi se află la bordul navei. În acest moment, nava, protejată de marina americană, se pregăteşte pentru o călătorie spre portul kenyan Mombasa", potrivit comunicatului.

De asemenea, liderul piraţilor a confirmat informaţia privind eliberarea navei.

Faina are la bord 33 de tancuri de asalt T-72 şi impotante stocuri de muniţii. Ea fusese capturată la 25 septembrie în largul coastelor somaleze.

Piraţii ar fi primit o răscumpărare de 3,5 milioane de dolari

 

 

Piraţii somalezi ar fi primit o răscumpărare de aproximativ 3,5 milioane de dolari în schimbul eliberării cargobotului ucrainean Faina, relatează The Times în ediţia electronică.

Nave americane şi elicoptere au supravegheat regiunea de teamă că tancurile şi alte arme vor ajunge în mâinile islamiştilor, care duc o insurgenţă sângeroasă.

"Am auzit că numără banii, dar nu pot să dau mai multe detalii până când echipajul nu pune piciorul pe uscat", a declarat Andrew Mwangura, din cadrul East African Seafarers Association, înainte de eliberarea navei.

Căpitanul navei a murit la scurt timp după capturarea acesteia, în urma unui infarct, potrivit unui marinar. La operaţiunea de capturare a cargobotului ar fi participat circa 50 de piraţi.

Citeşte şi:

Piraţii somalezi vor primi de la SUA milioane de dolari pentru nava Faina

O navă de război rusească se îndreaptă spre coastele somaleze

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici