Funcţionează până la urmă strategia Suediei? Cât de aproape este de imunitatea de grup?

  • Suedia a avut o abordare total diferită faţă de cea a unor ţări precum Norvegia, Danemarca sau Finlanda, în privinţa gestionării crizei Covid-19
  • Suedia are un bilanţ de peste 5.700 de morţi
  • Autorităţile suedeze spun că numărul deceselor a scăzut considerabil în ultimele săptămâni
16163 afișări
Imaginea articolului Funcţionează până la urmă strategia Suediei? Cât de aproape este de imunitatea de grup?

Profimedia

Nu e ceva nou pentru tine că Suedia a avut o strategie total diferită faţă de cea a vecinilor ei nordici în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus. Ce scop a avut strategia? De a le fi permis oamenilor să trăiască aproape normal, iar dovadă stă faptul că au rămas deschise magazinele, restaurantele şi multe dintre şcoli, scrie euronews.com.

Ştii care a fost „rezultatul“? Cu un bilanţ de peste 5.700 de morţi, rata de mortalitate din Suedia, raportată la numărul populaţiei, este acum de patru ori mai mare decât cea din SUA.

Totuşi, autorităţile insistă că numărul deceselor a scăzut considerabil în ultimele săptămâni. „De fapt, asistăm la un trend evident descendent privind numărul de pacienţi de la terapie intensivă, dar şi numărul de decese, începând de la mijlocul lunii aprilie“, spune Anna Mia Ekström, profesor epidemiolog la Karolinksa Institute din Stockholm.

La începutul acestei luni, numărul pacienţilor cu Covid-19 internaţi într-un spital din capitală a scăzut sub 100, pentru prima dată de la începutul lunii martie. Uite ce mărturiseşte Jan Albert, profesor de boli infecţioase la Institutul Karolinska: „Acum avem unul sau două decese pe zi şi foarte puţine persoane la terapie intensive. Stăm mult mai bine acum decât în aprilie“.

Anna Mia Ekström, una din colegele lui Jan, îţi explică de ce: odată cu venirea vacanţei de vară, merg la muncă mai puţini oameni, iar cu mijloacele de transport în comun se circulă mai puţin. În schimb, oamenii petrec mai mult timp în aer liber şi aşa virusul are mai puţine oportunităţi de răspândire.

Cât de aproape este Suedia de imunitatea de grup?

În acest moment nu îţi pot da un răspuns concret despre cât de aproape este Suedia de imunitatea de grup, pentru că nici cercetătorii nu ştiu. Ei încă încearcă să descopere dacă şi pentru cât timp poţi căpăta imunitate după noul coronavirus.

Iată ce spune profesorul Albert: „Încă sunt multe necunoscute în ceea ce priveşte cantitatea de anticorpi pe care o dezvoltă corpul, ce alte tipuri de răspunsuri imune generează infecţia, câţi trebuie să se îmbolnăvească pentru a obţine imunizare de grup. Ştim că am avut în Suedia mai multe cazuri decât, de exemplu, Norvegia, Danemarca şi Finlanda, vecinii noştri. Mult mai multe. Dar, chiar şi aşa, dacă suntem pe drumul către imunitatea de grup rămâne o mare necunoscută“.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici