Cei 17 bolnavi de Ebola care au fugit dintr-un centru din capitala Liberiei au fost găsiţi

Cei 17 bolnavi de Ebola care au fugit dintr-un centru de izolare din Monrovia, atacat în weekend, au fost găsiţi, a anunţat marţi ministrul liberian pentru Informaţii Lewis Brown.

170 afișări
Imaginea articolului Cei 17 bolnavi de Ebola care au fugit dintr-un centru din capitala Liberiei au fost găsiţi

Cei 17 bolnavi de Ebola care au fugit dintr-un centru din capitala Liberiei au fost găsiţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul a mai anunţat că şase membri ai personalului din domeniul Sănătăţii care au fost contaminaţi reacţionează pozitiv la un ser experimental american.

"Cei 17 pacienţi care au fugit din centrul pentru bolnavi de Ebola au fost găsiţi toţi. S-au dus singuri la spitalul JFK", principala instituţie din ţară, a declarat ministrul pentru AFP.

Ei au fost admişi într-un centru de izolare, în cartierul West Point, la periferia Monroviei, în vederea transferării într-un spital.

Acest centru a fost atacat şi jefuit în noaptea de sâmbătă spre duminică de către bărbaţi înarmaţi cu bâte şi cuţite care afirmau că nu cred în prezenţa Ebolei în ţară.

Liberia este ţara în care epidemia a ucis cele mai multe persoane, 466 din totalul de 1.229 înregistrate, potrivit ultimului bilanţ OMS.

Potrivit unor martori, atacatorii strigau, de asemenea, sloganuri ostile preşedintei Ellen Johnson Sirleaf.

Ei au luat material medical şi saltele, provocând temeri cu privire la o propagare a bolii, care se transmite prin contactul cu fluide corporale.

"Cel mai rău este că cei care au jefuit centrul au luat saltele şi lenjerie îmbibate cu fluide provenind de la bolnavi", a deplâns luni Brown, evocând o posibilă plasare în carantină a cartierului, în care locuiesc aproximativ 75.000 de persoane, la fel ca în trei provincii din nord.

Liberia a primit pe 13 august doze de ser experimental american ZMapp, care a dat rezultate pozitive în cazurile celor doi americani contaminaţi în această ţară, dar care nu a permis salvarea unui preot spaniol, decedat la 12 august.

Preşedinţia a anunţat că serul va fi administrat iniţial numai medicilor liberieni contaminaţi în timp ce luptau împotriva epidemiei, doctorii Zukunis Ireland şi Abraham Borbor.

Având în vedere amploarea epidemiei, un comitet de experţi format de către OMS a apreciat ca fiind "etic" să ofere medicamente cu o eficienţă şi cu efecte secundare încă nemăsurate, "ca tratament potenţial sau cu titlu preventiv".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici