Cel puţin 101 morţi în Haiti, în urma ciclonului Ike (Galerie Foto)

Oraşul Gonaives din insula Haiti este cel mai afectat de trecerea ciclonului Ike, aici înregistrându-se 101 de morţi şi pagube majore în sectorul agricol, potrivit unui nou bilanţ realizat de Naţiunile Unite.

30 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 101 morţi în Haiti, în urma ciclonului Ike (Galerie Foto)

Cel puţin 101 morţi în Haiti, în urma ciclonului Ike (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nivelul apei scade, am descoperit trei noi cadavre în oraş", a declarat Vicky Delore-Ndjeuga, ofiţer de informaţii în cadrul misiunii ONU din Haiti, adăugând că numărul total al victimelor se ridică la 101.

"Dacă nu identificăm o soluţie pentru a livra ajutor umanitar masiv, vom asista la confruntări şi revolte care se vor solda cu mai mulţi morţi decât ciclonul", a avertizat acesta.

GALERIE FOTO

După trecerea a patru furtuni tropicale şi uragane (Fay, Gustav, Hanna şi Ike) prin zona Caraibelor, "apreciem că 800.000 de persoane au nevoie urgentă de ajutor umanitar în Haiti", a anunţat Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare din cadrul ONU (OCHA), fără a furniza un bilanţ exact al victimelor.

OCHA anunţase, la sfârşitul săptămânii trecute, că Hanna a provocat moartea a peste 500 de persoane în Haiti în timp ce Gustav s-a soldat cu 77 de morţi.

La Gonaives, un oraş cu 300.000 de locuitori, doar 80.000 de persoane s-au putut întoarce la locuinţele lor, restul aşteptând ca nivelul apelor să scadă.

ONU a înfiinţat un pod aerian între Gonaives şi capitala Port-au-Prince, situată la 150 de kilometri distanţă, cu scopul de livra ajutoare celor 250.000 de sinistraţi din această regiune devastată.

Până în prezent au fost livrate 64 de tone de ajutoare locuitorilor din Gonaives, potrivit Naţiunilor Unite.

În urmă cu patru ani, furtuna tropicală Jeanne s-a soldat cu 3.000 de morţi în acest oraş, fiind nevoie de aproape trei săptămâni pentru ca situaţia să revină la normal.

Marţi dimineaţă, secretarul de stat francez pentru Cooperare, Alain Joyandet, a străbătut pe platforma unui camion ONU străzile inundate ale oraşului, întâlnindu-se apoi cu locuitorii.

Aproape jumătate din culturile de porumb şi orez din regiunea Gonaives sunt, de asemenea, compromise.

Canada a anunţat alocarea unor fonduri în valoare de cinci milioane de dolari canadieni (4,6 milioane de dolari americani) organizaţiilor umanitare prezente în Haiti şi detaşarea mai multor echipe de intervenţie.

Brazilia va livra 100.000 de tone de orez populaţiei din Haiti, Cuba şi Republica Dominicană, afectate, de asemenea, de calamităţile naturale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici