Cel puţin 18 membri ai opoziţiei din Belarus riscă 15 ani de închisoare, în urma protestelor

Justiţia din Belarus a deschis o anchetă împotriva a 18 membri ai opoziţiei, între care mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, pentru "tulburarea gravă a ordinii publice", infracţiune pentru care riscă 15 ani de închisoare, a anunţat miercuri o organizaţie neguvernamentală, citată de AFP.

32 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 18 membri ai opoziţiei din Belarus riscă 15 ani de închisoare, în urma protestelor

Cel puţin 18 membri ai opoziţiei din Belarus riscă 15 ani de închisoare, în urma protestelor(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre persoanele vizate figurează şase dintre cei şapte candidaţi la alegerile prezidenţiale arestaţi împreună cu alte 600 de persoane în cadrul reprimării violente a unei manifestaţii a opoziţiei duminică seara la Minsk, potrivit acestei organizaţii neguvernamentale, Centrul de apărare a drepturilor omului Vesna96.

Manifestaţia denunţă fraude masive în cadrul scrutinului, în urma căruia autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat învingător cu aproape 80 la sută din voturi în primul tur.

Candidaţii vizaţi de anchetă sunt Andrei Sannikov, fostul ministru adjunct de Externe şi fondator al site-ului de opoziţie cel mai popular din ţară (Charter97.org), poetul Vladimir Nekliaev, precum şi Rigor Kostusev, Vitali Rimaşevski, Dmitri Uss şi Nikolai Statkevici.

Lista include şi jurnalişti cunoscuţi, ca Irina Halip, care scrie pentru publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta şi care este soţia lui Sannikov, sau Natalia Radina, redactor la site-ul Charter97.org.

Autorităţile îi cercetează pe cei 18 opozanţi pentru nesupunere faţă de forţele de ordine şi distrugerea bunurilor publice, potrivit Vesna96.

Şapte dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei la alegerile prezidenţiale au fost arestaţi duminică. Doi dintre ei, între care Kostusev, au fost eliberaţi luni seara şi plasaţi sub control judiciar.

Pe de altă parte, liderul Partidului cetăţeanului unit, Anatoli Lebedko, deţinut de serviciile secrete belaruse (KGB), a anunţat că a început o grevă a foamei, scrie miercuri presa locală.

Autorităţile au ameninţat cu interzicerea formaţiunii politice a lui Lebedko, care l-a susţinut pe candidatul Iaroslav Romanciuk, precum şi partidul lui Rigor Kostusev.

Organizaţia neguvernamentală Vesna96 a făcut ea însăşi obiectul unei percheziţii a sediului, luni, la ora 03.00 (03.00 ora României), efectuate de agenţi KGB în civil. Aceştia au confiscat calculatoare, carduri de memorie şi echipamente video, a anunţat organizaţia, subliniind că zece dintre angajaţii săi au fost arestaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici