Cel puţin 3.917 decese din cauza gripei A H1N1, potrivit OMS

Gripa A H1N1 a provocat moartea a cel puţin 3.917 persoane în 191 de ţări şi teritorii, de la apariţia noului virus în martie-aprilie, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

22 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 3.917 decese din cauza gripei A H1N1, potrivit OMS

OMS: Cel puţin 3.917 decese din cauza gripei A H1N1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceasta reprezintă o creştere de 431 de decese în raport cu bilanţul precedent, publicat în urmă cu o săptămână de organizaţie.

A H1N1 continuă să fie virusul gripal dominant aflat în circulaţie.

De fapt, potrivit informaţiilor colectate de la circa 20 de ţări afectate, A H1N1 a revenit şi reprezintă 76 la sută din noile cazuri de gripă semnalate între 6 şi 12 septembrie, a precizat OMS.

Organizaţia a inventariat peste 300.000 de cazuri confirmate de analizele de laborator, însă, "dat fiind că din ce în ce mai multe ţări au încetat să mai numere cazurile individuale, mai ales pe cele benigne, acest bilanţ este în mare parte inferior realităţii", potrivit OMS.

Continentul american (nord şi sud) continuă să fie cel mai grav afectat, cu aproape 3.000 de decese şi peste 130.000 de cazuri confirmate.

"În regiunile temperate ale emisferei nordice, maladiile gripale continuă să câştige teren în multe zone", remarcă OMS.

În Statele Unite, numărul cazurilor de gripă a depăşit media sezonieră în utimele două-trei săptămâni, mai întâi în sud-est, iar apoi în regiunile nordice din zona de centru-vest a ţării şi în nord-est.

În Europa şi Orientul Mijlociu se semnalează o activitate gripală superioară normelor sezoniere în Irlanda de Nord, Irlanda, în Scoţia, Olanda, Franţa şi Israel.

Activitatea gripală este "uşor superioară" normelor sezoniere în Japonia, unde analizele de laborator au arătat o creştere a numărului cazurilor de gripă A H1N1.

Tabloul epidemiologic este contrastat în regiunile tropicale ale continentului american şi în Asia, notează OMS.

Transmiterea virusurilor gripale continuă să se producă în anumite regiuni ale Indiei, Bangladeshului şi Cambodgiei, în timp ce numărul cazurilor înregistrează un declin în Indonezia, Singapore şi Thailanda.

În America centrală şi tropicală, activitatea gripală este în creştere în unele regiuni din Peru şi Mexic, dar situaţia este stabilă sau în scădere în Bolivia, Venezuela şi Brazilia.

În regiunile temperate ale emisferei nordice situaţia a revenit la nivelul sezonier normal în Chile, Argentina şi Noua Zeelandă, unde activitatea gripală continuă să se diminueze, cum este cazul în Australia şi Africa de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici