Cel puţin 46 de morţi într-un val de atentate în Irak

Un val de atentate, între care atacuri coordonate cu maşină-capcană s-au soldat cu cel puţin 46 de morţi, miercuri, în Irak, o ţară în care violenţele s-au multiplicat în apropierea alegerilor, prevăzute pentru luna aprilie.

175 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 46 de morţi într-un val de atentate în Irak

Cel puţin 46 de morţi într-un val de atentate în Irak (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Între timp, la vest de capitala irakiană, forţele guvernamentale au pierdut teren în provincia Al-Anbar, unde insurgenţii sunniţi în special din cadrul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL, care are legături cu Al-Qaida) au preluat controlul asupra a două zone-cheie, potrivit unor surse oficiale.

La Bagdad, 24 de persoane au murit şi câteva zeci au fost rănite în explozia a cel puţin şapte maşini-capcană la interval de câteva minute, în principal într-o piaţă aglomerată din cartierul al-Shaab (nord) şi în faţa unui restaurant foarte frecventat de pe strada Sanaa, potrivit aceloraşi surse.

Urme de sânge erau vizibile pe strada Sanaa, unde atentatul s-a soldat cu trei morţi şi a provocat importante pagube restaurantului, al cărui plafon s-a prăbuşit parţial, precum şi mai multor magazine şi maşini, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului.

La Bohroz, la nord-est de capitală, cel puţin 16 persoane au fost ucise şi alte 20 rănite când un kamikaze şi-a detonat centura cu explozibil în timpul funeraliilor unui combatant anti-Al-Qaida din cadrul miliţiilor Sahwa, potrivit unui ofiţer de poliţie şi unor surse medicale.

În nordul ţării, şase persoane, dintre care trei soldaţi, au fost ucise în jurul Mossul.

Violenţele din Irak s-au diminuat la începutul lui 2008, odată cu încheierea celor doi ani de confruntări interconfesionale. Dar ele au reizbucnit în 2013, provocând mii de morţi.

Bilanţul violenţelor de la începutul lui ianuarie a atins deja 500 de victime, potrivit unei numărători a AFP.

În faţa acestei escaladări a violenţelor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a cerut luni liderilor irakieni să rezolve "la sursă" problema violenţelor şi să demareze un "dialog politic global", în timp ce minoritatea sunnită se consideră discriminată de Guvernul dominat de şiiţi.

Dar premierul Nuri al-Maliki a replicat că nu poate să aibă un "dialog cu Al-Qaida".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici