Cel puţin 55 de răniţi într-o manifestaţie a veteranilor de război din Bosnia

Cel puţin 55 de persoane, dintre care 15 poliţişti, au fost rănite în violenţele care au izbucnit miercuri la Sarajevo în cadrul unei manifestaţii a veteranilor de război, veniţi să protesteze faţă de reducerea indemnizaţiilor lor, au anunţat surse medicale.

16 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 55 de răniţi într-o manifestaţie a veteranilor de război din Bosnia

Cel puţin 55 de răniţi într-o manifestaţie a veteranilor de război din Bosnia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Violenţele au izbucnit în faţa sediului Federaţiei croato-musulmane, unde câteva mii de manifestanţi s-au reunit în jurul prânzului.

"Am internat 40 de persoane rănite. Este vorba în special de răni la nivelul ochilor provocate de gazele lacrimogene. Unii pacienţi s-au plâns de probleme respiratorii", a declarat pentru televiziunea naţională Biljana Jandrici, o purtătoare de cuvânt a spitalului din Sarajevo.

Pe de altă parte, 15 poliţişti care făceau parte din cordonul de securitate ce împiedica manifestanţii să pătrundă în clădirea Guvernului, au fost, de asemenea, răniţi, a declarat presei un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei, Samir Dzebo.

"Un grup de manifestanţi a atacat violent poliţiştii, folosind bare de fier sau aruncând pietre. Situaţia a fost foarte periculoasă pentru poliţişti şi am fost obligaţi să recurgem la gaze lacrimogene", a povestit Dzebo.

Poliţia a folosit o mare cantitate de gaz lacrimogen pentru a dispersa mulţimea, după mai multe tentative ale manifestanţilor de a intra cu forţa în clădirea Guvernului, protejată de un important dispozitiv de securitate.

Manifestanţii au spart numeroase geamuri ale clădirii şi au aruncat cu pietre şi sticle în poliţişti.

Guvernul Federaţiei croato-musulmane, una dintre cele două entităţi ale Bosniei, a decis recent să revizuiască criteriile pentru plata remuneraţiilor veteranilor de război (1992-1995) şi cele ale familiilor militarilor ucişi în timpul conflictului.

O reformă a sistemului indemnizaţiilor, plătite unui număr de 109.000 de persoane, este necesară pentru ca ţara să poată obţine o nouă tranşă a unui împrumut de la FMI, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro şi aprobat în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici