Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

Rusia a început să tragă asupra oraşului asediat Mariupol din Marea Azov, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, în timp ce o contraofensivă ucraineană pare să respingă forţele ruseşti din jurul capitalei, Kiev.

1545 afișări
Imaginea articolului Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

Iată cele mai recente evoluţii din război, conform CNN:

Rusia nu exclude folosirea armelor nucleare: Purtătorul de cuvânt principal al preşedintelui rus Vladimir Putin a recunoscut că Rusia nu şi-a atins încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina şi a refuzat să nege faptul că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare. Dmitri Peskov, vorbind pentru CNN, a refuzat în mod repetat să excludă faptul că Rusia ar lua în considerare folosirea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova consideră a fi o "ameninţare existenţială".

Mai multe discuţii: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuţiile cu Rusia sunt în curs de desfăşurare. Între timp, guvernul francez a declarat că nu se întrevede niciun acord de încetare a focului, după ce preşedintele Emmanuel Macron a vorbit separat cu omologii săi rus şi ucrainean.

Sancţiuni suplimentare: Preşedintele american Joe Biden intenţionează să aplice sancţiuni în această săptămână pentru sute de ruşi care servesc în corpul legislativ inferior al ţării, a declarat un oficial. Biden va anunţa noile sancţiuni împotriva membrilor Dumei în timp ce se află în Europa pentru o serie de summituri rapide în această săptămână.

Contraofensiva ucraineană: Forţele ucrainene au încercat să recupereze teritoriu în ultimele zile, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Acestea au preluat controlul asupra Makariv, un oraş aflat la 50 de kilometri vest de Kiev, au declarat Forţele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook. Există, de asemenea, indicii că forţele ruse s-auretras la nord de Kiev, în zonele pe care le-au deţinut aproape de la începutul invaziei.

Rusia atacă dinspre mare: Atacurile asupra oraşului critic de coastă Mariupol provin de la navele ruse din Marea Azov, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Oraşul a fost deja supus unui bombardament continuu al Rusiei, cu lansări de rachete cu rază lungă de acţiune şi artilerie în afara oraşului. Separat, ruşii au aproximativ 21 de nave în Marea Neagră, a precizat oficialul. De asemenea, a apărut o înregistrare video care arată lansarea de rachete de croazieră de pe o navă aflată în largul coastei Crimeii, la vest de oraşul Sevastopol. Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată rachetele îndreptându-se spre Ucraina.

Petrolul rusesc: Gigantul energetic francez TotalEnergies a declarat că va înceta să mai cumpere petrol şi produse petroliere ruseşti până cel târziu la sfârşitul anului 2022, "având în vedere înrăutăţirea situaţiei din Ucraina", potrivit unui comunicat de presă al companiei. TotalEnergies a avertizat că va continua să cumpere gaze naturale din Rusia.

Belarus s-ar putea alătura războiului: SUA şi NATO consideră că Belarus s-ar putea alătura "în curând" Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali americani şi NATO, şi că această ţară ia deja măsuri în acest sens. Este din ce în ce mai "probabil" ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici