Charles Michel avertizează asupra propagării războiului dintre Israel şi Hamas în Europa

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat vineri că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea crea un val de refugiaţi care să se îndrepte spre Europa, crescând riscul de a stimula partidele anti-migraţie, de a adânci diviziunile şi de a inflama tensiunile dintre susţinătorii Israelului şi palestinieni.

1561 afișări
Imaginea articolului Charles Michel avertizează asupra propagării războiului dintre Israel şi Hamas în Europa

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Dacă ar exista mai multe dificultăţi la nivel regional, am avea imediat dificultăţi uriaşe pe teritoriul european din cauza refugiaţilor", a declarat preşedintele Consiliului UE, Michel, într-un interviu acordat The Associated Press.

"Şi ştim cum poate fi folosit de unele grupuri politice din cadrul UE pentru a alimenta unele controverse şi pentru a face UE mai fragmentată", a spus el, adăugând că ar putea creşte polarizarea pe una dintre cele mai controversate probleme în multe naţiuni europene.

"Ştim că în societăţile noastre din UE există, de asemenea, sentimente, emoţii diferite în rândul cetăţenilor noştri, iar acest lucru este foarte important pentru a nu importa în cadrul UE conflictul tragic", a spus el. "Nu este momentul să avem mai multe dificultăţi pentru că vom importa în UE conflicte".

Cu o săptămână înainte de summitul UE-SUA de la Washington, la care participă preşedintele Biden, cei doi parteneri transatlantici au fost prinşi în eforturile diplomatice de a împiedica escaladarea războiului.

Vineri, Israelul a avertizat civilii care locuiesc în partea de nord a Fâşiei Gaza, care are o populaţie de peste 1 milion de persoane, să părăsească zona, înaintea unei ofensive terestre aşteptate din partea armatei israeliene, ca răspuns la un atac şocant şi brutal al Hamas.

Pentru a avea un impact imediat, pe măsură ce bătălia din jurul Gaza se intensifică, Charles Michel a cerut o mai mare deschidere imediată către naţiuni precum Egiptul, care ar fi un punct natural de primire pentru cei care fug din Gaza.

Cu toate acestea, Egiptul spune că găzduieşte deja milioane de refugiaţi şi a semnalat că este reticent să primească mai mulţi refugiaţi din Gaza.

"Vă puteţi imagina pentru o astfel de ţară cu unele provocări financiare şi economice ce înseamnă acest lucru. Înseamnă că trebuie să ne angajăm cu aceste ţări pentru a vedea ce putem face pentru a sprijini iniţiativele luate de unii lideri din regiune, luate de unii din cadrul Naţiunilor Unite pentru a permite un coridor, un coridor umanitar", a spus el.

Charles Michel şi-a amintit şi de perioada în care a fost prim-ministru al Belgiei, când capitala Bruxelles a fost lovită de atacuri teroriste în 2016, în care au murit 33 de persoane în atentate comune la aeroport şi la metrou. El a spus că nu a fost diferit pentru Franţa în acea perioadă, când a fost, de asemenea, atacată de militanţii Statului Islamic, lăsând peste 200 de morţi.

"Îmi amintesc foarte bine că a fost extrem de dificil pentru că am fost şocaţi, extrem de şocaţi. În acelaşi timp, am înţeles foarte repede că era important să nu uităm niciodată că suntem o ţară democratică şi că trebuie să ne apărăm şi să protejăm securitatea cetăţenilor noştri cu instrumente democratice", a spus el, indicând că Israelul se confruntă acum cu aceeaşi provocare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici