China a cerut Universităţii Cambridge să-l absolve de vină pe studentul care a aruncat cu pantoful

Premierul chinez Wen Jiabao a cerut Universităţii Cambridge să-l absolve de vină pe studentul care a aruncat, la 2 februrie, un pantof în direcţia acestuia, a precizat Ministerul de Externe.

15 afișări
Imaginea articolului China a cerut Universităţii Cambridge să-l absolve de vină pe studentul care a aruncat cu pantoful

China a cerut Universităţii Cambridge să-l absolve de vină pe studentul care a aruncat cu pantoful (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ambasadorului Chinei în Marea Britanie, citat de site-ul ministerului, Wen Jiabao, care a calificat comportamentul său drept "demn de dispreţ", a menţionat că ar trebui să i se permită studentului german, în vârstă de 27 de ani, Martin Jahnke, continuarea studiilor sale.

"Aş vrea să trasmit acestu lucru din partea premierului Wen: educaţia este cel mai bun ajutor pentru un tânăr student", a declarat diplomatul Fu Ying într-un comunicat emis sâmbătă.

"El speră că Universitatea îi va oferi studentului posibilitatea de a-şi continua studiile. Cum spune un proverb chinez, întoarcerea pe drumul cel bun al unui tânăr este mai preţioasă decât aurul", a adăugat el.

"Am fost înştiinţat că acest student a scris pentru a-şi prezenta scuzele şi că Universitatea Cambridge a luat rapid o poziţie clară în privinţa acestei probleme", a precizat Fu Ying adăugând că atitudinea studentului se explică prin "lipsa lui de cunoştinţe despre China".

Martin Jahnke, care studiază în cadrul departamentului de Patologie al prestigioasei universităţi din estul Angliei, va compărea marţi în faţa unui tribunal pentru "folosirea unui limbaj sau unei atitudini ameninţătoare, injurioase sau insultătoare pentru a provoca teamă sau violenţă".

În timp ce Wen Jiabao rostea, la 2 februarie, un discurs la Universitatea Cambridge, Jahnke l-a întrerupt strigând "este scandalos", numindu-l pe premierul chinez dictator, apoi a aruncat un pantof care a aterizat la distanţă de ţinta sa.

Citeşte şi:

China, "profund nemulţumită" după incidentul de la Cambridge

Manifestantul care şi-a aruncat pantoful spre premierul chinez, inculpat

Premierul chinez, atacat cu un pantof în Marea Britanie

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici