China anunţă că a "alungat" un distrugător american care ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale. Reacţia SUA

Un distrugător american a navigat miercuri în apropierea disputatelor insule Paracel din Marea Chinei de Sud, atrăgând o reacţie furioasă din partea Beijingului, care a declarat că armata sa a "alungat" nava după ce aceasta a intrat ilegal în apele teritoriale.

5217 afișări
Imaginea articolului China anunţă că a "alungat" un distrugător american care ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale. Reacţia SUA

Sursa foto: Twitter 7th Fleet

Statele Unite efectuează în mod regulat ceea ce numesc Operaţiuni de libertate de navigaţie în Marea Chinei de Sud, contestând restricţiile asupra trecerii nevinovate impuse de China şi de alţi revendicatori, potrivit Reuters.

Marina americană a declarat că nava USS Benfold "şi-a afirmat drepturile şi libertăţile de navigaţie în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Paracel, în conformitate cu dreptul internaţional". China afirmă că nu împiedică libertatea de navigaţie sau de survolare, acuzând Statele Unite că provoacă în mod deliberat tensiuni.

Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare a declarat că acţiunile navei americane au încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei, intrând ilegal în apele teritoriale chineze din jurul Insulelor Paracel, care sunt revendicate şi de Vietnam şi Taiwan.

"Comandamentul Teatrului Sudic al PLA a organizat forţele maritime şi aeriene pentru a urmări, monitoriza, avertiza şi îndepărta" nava, a adăugat acesta, arătând imagini ale Benfoldului realizate de pe puntea fregatei chineze Xianning.

"Faptele arată încă o dată că Statele Unite nu sunt nimic altceva decât un 'creator de riscuri de securitate în Marea Chinei de Sud' şi un 'distrugător al păcii şi stabilităţii regionale'."

Marina americană a declarat că declaraţia chineză privind misiunea este "falsă" şi că este cea mai recentă dintr-un lung şir de acţiuni chinezeşti de "denaturare a operaţiunilor maritime legale ale SUA şi de afirmare a pretenţiilor sale maritime excesive şi ilegitime în detrimentul vecinilor săi din Asia de sud-est în Marea Chinei de Sud".

Statele Unite apără dreptul fiecărei ţări de a zbura, naviga şi opera acolo unde legea internaţională o permite şi nimic din ceea ce China "spune altfel nu ne va descuraja", a adăugat acesta.

China a preluat controlul asupra Insulelor Paracel de la guvernul de atunci al Vietnamului de Sud în 1974.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud. Vietnam, Filipine, Malaezia, Taiwan şi Brunei au revendicări concurente şi adesea suprapuse.

China a construit insule artificiale pe unele dintre proprietăţile sale din Marea Chinei de Sud, inclusiv aeroporturi, ceea ce a stârnit îngrijorări regionale cu privire la intenţiile Beijingului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici