China cere diplomaţilor europeni să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace

Ambasadorul UE în Norvegia şi diplomaţi cu rang înalt din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene intenţionează să participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, în pofida presiunilor exercitate de China, relatează EUObserver, în ediţia de sâmbătă.

105 afișări
Imaginea articolului China cere diplomaţilor europeni să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace

China cere diplomaţilor europeni să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Biroul şefului diplomaţiei europene a precizat vineri că reprezentantul diplomatic al UE la Oslo, Janos Herman, va participa la dineul de gală organizat în data de 10 decembrie în onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Herman a primit o scrisoare din partea omologului său chinez acreditat la Oslo, care i-a solicitat să boicoteze ceremonia, iar scrisori similare au fost transmise şi ambasadelor la Oslo ale majorităţii statelor membre UE.

"Desigur, fiecare stat în parte decide dacă va participa la eveniment. Dacă un stat membru sau un număr de state membre cer Înaltului reprezentant să adopte o poziţie comună, acesta va discuta subiectul. Dar nu avem astfel de solicitări pentru moment", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton.

Ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Olandei şi Marii Britanii, precum şi adjunctul şefului misiunii germane în Norvegia au confirmat deja că vor participa la eveniment. Franţa nu şi-a anunţat încă decizia, precizând numai că va stabili dacă participă la dineu înainte de 10 decembrie. Comitetul Nobel norvegian le-a cerut participanţilor să îşi confirme prezenţa până în data de 15 noiembrie.

Solicitarea Chinei a provocat iritare la Bruxelles. "Nu China este cea care să le dicteze statelor membre ce trebuie să facă. Este o tactică tipică de intimidare chineză", a declarat o sursă diplomatică europeană.

Liu ispăşeşte o condamnare la 11 ani de închisoare şi nu va putea fi prezent la Oslo la ceremonia de decernare a premiului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici