China şi Statele Unite vor relua cooperarea militară

China şi Statele Unite vor relua în această lună cooperarea militară bilaterală, suspendată anul trecut de Beijing, pentru a protesta faţă de vânzările de arme ale Statelor Unite către Taiwan, a declarat duminică presa chineză.

25 afișări
Imaginea articolului China şi Statele Unite vor relua cooperarea militară

China şi Statele Unite vor relua cooperarea militară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discursurile vor avea loc la Beijing, la 27 şi 28 februarie, a anunţat cotidianul People's Daily, citând un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, care a făcut declaraţiile sub acoperirea anonimatului.

"Vrem să continuăm schimburile cu China şi căutăm relaţii de cooperare", a declarat oficialul citat.

Aceste discuţii vor avea loc la câteva zile după vizita secretarului american de Stat, Hillary Clinton, în China, prevăzută pentru 20-22 februarie, în cadrul primului său turneu în străinătate de la numirea sa în această funcţie.

În octombrie, un purtător de cuvânt al Pentagonului anunţa că China a anulat sau a amânat mai multe schimburi militare cu Statele Unite pentru a protesta faţă de vânzările de arme ale Statelor Unite către Taiwan, în valoarea de 6,5 miliarde de dolari.

China a recunoscut apoi că acest proiect de vânzare de arme "poluează atmosfera bună a relaţiilor militare" cu Statele Unite.

Legăturile militare dintre Washington şi Taipei constituie pentru Beijing unul dintre punctele de discordie cu Statele Unite.

La sfârşitul lui ianuarie, China i-a cerut preşedintelui american, Barack Obama, să consolideze cooperarea militară bilaterală, ridicând obstacolele care împiedică dezvoltarea acestora.

"În această nouă epocă, sperăm că China şi Statele Unite se vor strădui să creeze un climat favorabil pentru a ameliora şi promova relaţiile dintre cele două armate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, colonelul Hu Changming.

Citeşte şi:

China anulează schimburi militare cu SUA

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici