China şi SUA pregătesc o declaraţie comună cu privire la poluare

China urmează să anunţe vineri crearea în 2017 a unei pieţe de comercializare a cotelor de emisii de carbon, într-o declaraţie comună cu Statele Unite menită să promoveze încheierea unui pact mondial la Conferinţa pe tema modificărilor climatice (COP21) de la Paris, relatează Reuters online.

364 afișări
Imaginea articolului China şi SUA pregătesc o declaraţie comună cu privire la poluare

China şi SUA pregătesc o declaraţie comună cu privire la poluare (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Această "declaraţie prezidenţială comună" va fi susţinută cu ocazia primirii lui Xi Jinping la Casa Albă, în cadrul vizitei de stat pe care preşedintele chinez o efectuează în Statele Unite de la începutul acestei săptămâni.

Iniţiativa reprezintă unul dintre puţinele progrese aşteptate de la această vizită, umbrită de divergenţe care opun primele două puteri economice mondiale în privinţa spionajului cibernetic, politicii economice a Beijingului şi tensiunilor teritoriale de la Marea Chinei de Sud.

Statele Unite şi China au făcut un pas important anul trecut prin stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) începând din 2020.

În declaraţia lor, cei doi preşedinţi urmează să insiste asupra măsurilor - noi sau deja existente - menite să arate că primii doi cei mai mari poluatori cu GES ai planetei îşi iau rolul în serios şi "vor conduce lumea către un acord mondial durabil cu privire la modificările climatice", a declarat un oficial american pentru Reuters.

Astfel China va anunţa în mod oficial anul 2017 ca an al lansării unei pieţe de schimb pentru credite de emisii de carbon, care să o ajute în atingerea obiectivului de a-şi reduce emisiile de GES după un vârf pe care urmează să-l atingă în 2030.

Această piaţă, care se va sprijini pe experienţa celor şapte pieţe-pilot deja lansate la nivel regional, urmează să acopere sectoare-cheie precum producţia de electricitate, siderurgia, chimia şi producţia de ciment.

Următoarea Conferinţă ONU pe tema modificărilor climatice (COP21) se desfăşoară de la 30 noiembrie şi până pe 11 decembrie la Paris. ONU speră ca ea să se încheie cu un acord universal asupra unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră care să permită oprirea ratei încălzirii globale la un nivel de două grade Celsius până la sfârşitul secolului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici