Cimitirele evreieşti din România, sursă de dispute între organizaţiile evreieşti

Activiştii evrei ultraortodocşi şi grupurile antisemite româneşti îşi unesc eforturile pentru a prelua controlul cimitirelor evreieşti din România, afirmă liderii comunităţii evreieşti din România, citaţi de cotidianul Haaretz în ediţia electronică de vineri.

2 afișări
Imaginea articolului Cimitirele evreieşti din România, sursă de dispute între organizaţiile evreieşti

Cimitirele evreieşti din România, sursă de dispute între organizaţiile evreieşti

Potrivit acestora, "grupurile evreieşti ultraortodoxe, precum secta antisionistă Satmar", ai cărei membri sunt originari din România, cooperează cu senatorul Corneliu Vadim Tudor în vederea obţinerii de profituri de pe urma celor 804 de cimitire evreieşti din România.

În baza unui decret guvernamental adoptat în 2002, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) este custodele şi proprietarul acestor cimitire. Federaţia susţine că multe dintre cimitire includ zone mari unde nu au fost făcute înhumări şi care sunt compuse din loturi de teren plătite în avans, care nu au fost folosite însă niciodată.

Potrivit liderilor federaţiei, circa 700 de cimitire sunt amplasate în oraşe care nu mai au populaţie evreiească, astfel că aceste terenuri ar putea fi vândute, primele astfel de indicii privind "preluarea" lor apărând încă din 2004.

În acel an, omul de afaceri evreu David Kahan, preşedinte al Asociaţiei Evreilor Româno-Americani şi al altor două organizaţii similare, a început să publice mesaje în ziarele locale, acuzându-i pe liderii comunităţii evreieşti din România că înstrăinează terenuri care aparţin cimitirelor evreieşti. Haaretz precizează că acuzaţiile au fost respinse.

"De fiecare dată când ne atingeam de o porţiune dintr-un cimitir, nu o făceam înainte de a ne consulta cu reputaţi rabini din Israel, precum rabinul Mordechai Eliyahu", a declarat rabinul-şef al României şi fost membru al Knessetului, Menachem Cohen. "Toate lucrările din cimitire s-au desfăşurat sub stricta supraveghere a echipelor de rabini ultraortodocşi din Israel", a adăugat el.

Cohen a recunoscut că au fost vândute terenuri din fostul teritoriu al cimitirelor, dar a precizat că toate profiturile au intrat într-un cont colectiv deschis pentru plata serviciilor de întreţinere a mormintelor, renovarea sinagogilor şi asigurarea de servicii medicale bătrânilor evrei.

Liderii comunităţii evreieşti din România susţin că organizaţiile conduse de David Kahan sunt fictive şi îl acuză pe acesta că îl susţine pe Corneliu Vadim Tudor, cunoscut pentru punctele de vedere naţionaliste şi antisemite şi pentru negarea Holocaustului. În 2004, Vadim Tudor a denunţat drept nepotrivite unele declaraţii antisemite anterioare şi a recunoscut că Holocaustul a avut loc. El a susţinut o lege care să pună capăt controlului comunităţii evreieşti asupra cimitirelor, precizează Haaretz.

Un articol publicat recent de cotidianul israelian Maariv dezvăluia că liderii comunităţii evreieşti din România sunt implicaţi în tranzacţii imobiliare cu terenuri aparţinând cimitirelor evreieşti aflate, conform legii, în grija FCER. Aurel Vainer, liderul FCER, susţine că informaţiile vehiculate în articolul nu sunt adevărate şi că se înscriu în campania demarată de Kahan pentru influenţarea opiniei publice.

Kahan acuză FCER că a preluat controlul cimitirelor evreieşti pe care le-a transformat într-o sursă de profit. Omul de afaceri evreu a confirmat că membrii Satmar sunt implicaţi în eforturi de modificare a legii care vizează cimitirele evreieşti "pentru că lor le pasă cu adevărat de morminte şi de strămoşii lor care sunt îngropaţi acolo".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici