Ciuperci bulgăreşti contaminate radioactiv de la o fostă mină de uraniu, descoperite în M.Britanie

Autorităţile britanice au distrus o încărcătură de ciuperci provenite din Bulgaria din cauza radioactivităţii acestora, pe care au atribuit-o accidentului de la Cernobîl, dar autorităţile bulgare susţin că acestea au fost culese din zona unei foste mine de uraniu.

283 afișări

"Încărcătura de ciuperci distrusă de Marea Britanie din cauza radioactivităţii crescute este un caz izolat şi nu are nimic de-a face cu efectele accidentului de la Cernobîl", a declarat directorul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară, relatează site-ul Novinite.com.

Cotidianul britanic Daily Mail a anunţat sâmbătă că autorităţile vamale britanice au descoperit şi au distrus o tonă de ciuperci sălbatice bulgare care prezentau un nivel de radiaţii de zece ori mai mare decât norma permisă.

Potrivit Daily Mail, agenţiile britanice au făcut legătura între natura radiaţiilor (Cesiu 137) încărcăturii şi efectele accidentului de la Cernobîl din 1986.

"Ciupercile respective au crescut într-o zonă din munţii Rodopi, în apropierea unei foste mine de uraniu. Prin urmare, radiaţiile găsite nu sunt generate de Cernobîl", a declarat directorul Agenţiei bulgare pentru siguranţa alimentară, Iordan Voinov pentru postul de radio Darik.

Voinov a subliniat că încărcătura era de 600 de kilograme şi nu de o tonă. Aceasta fusese transportată mai întâi către Olanda, iar apoi către Marea Britanie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici