Comisia Europeană propune ca discursurile care incită la ură să devină infracţiune. Cum va fi pedepsită abaterea

Comisia Europeană a prezentat joi o iniţiativă de extindere a listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE pentru a include discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură.

1648 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune ca discursurile care incită la ură să devină infracţiune. Cum va fi pedepsită abaterea

Sursa foto: profimedia

Discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură au cunoscut o creştere puternică în întreaga Europă şi au devenit un fenomen deosebit de grav şi îngrijorător în mediul online şi în afara acestuia, susţine Comisia înr-un comunicatc.

În prezent nu există niciun temei juridic pentru incriminarea discursurilor de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură la nivelul UE. Lista existentă a infracţiunilor UE din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) trebuie extinsă pentru a asigura norme minime comune privind definirea infracţiunilor şi stabilirea sancţiunilor aplicabile în toate statele membre ale UE. Iniţiativa de joi este primul pas în procesul de extindere a listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE. Următorul pas ar fi ca statele membre să aprobe iniţiativa, înainte să poată fi prezentată o propunere legislativă de către Comisie.

Vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, a declarat: „Ura nu îşi are locul în Europa. Aceasta contravine valorilor şi principiilor noastre fundamentale. Avem nevoie de acţiune la nivelul UE pentru a ne asigura că ura este incriminată în acelaşi mod peste tot în Europa”.

Iniţiativa prezintă motivele care fac necesară extinderea listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE pentru a include discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură:

Dimensiunea transfrontalieră a discursurilor de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură – Discursurile online de incitare la ură se răspândesc rapid şi sunt accesibile tuturor, oriunde. Ideologiile care stau la baza discursului de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură pot fi dezvoltate la nivel internaţional şi pot fi partajate rapid online. Infracţiunile motivate de ură pot fi comise de reţele cu membri din mai multe ţări.

Discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură ca domeniu al criminalităţii – Comisia consideră că discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură reprezintă un domeniu al criminalităţii deoarece au o caracteristică intrinsecă specială, şi anume „ura” îndreptată împotriva unor persoane sau grupuri de persoane care împărtăşesc (sau sunt percepute ca împărtăşind) aceleaşi caracteristici protejate.

Discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură ca domeniu al criminalităţii deosebit de grave – Discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură sunt infracţiuni deosebit de grave, deoarece subminează valorile comune ale UE şi drepturile fundamentale consacrate la articolele 2 şi 6 din Tratatul privind Uniunea EuropeanăCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••, precum şi în CartăCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••. Acestea au un impact negativ asupra persoanelor, a comunităţilor lor şi asupra societăţii în ansamblu.

Evoluţii în materie de criminalitate – S-a înregistrat o creştere constantă a celor două fenomene, ca urmare a diferitelor schimbări şi evoluţii economice, sociale şi tehnologice. Pandemia de COVID-19 a fost unul dintre factorii care au contribuit la această creştere.

Nu există alternative la extinderea listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE – Discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură sunt incriminate într-o măsură diferită în statele membre ale UE. Numai extinderea listei infracţiunilor prevăzute de legislaţia UE pentru a include discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură poate permite o abordare eficace şi cuprinzătoare a acestor fenomene la nivelul UE, precum şi o protecţie consecventă a victimelor unor astfel de acte.

Consiliul trebuie să adopte în unanimitate, după obţinerea aprobării Parlamentului European, o decizie prin care discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură să fie identificate drept un alt domeniu al criminalităţii. După aceasta, Comisia poate propune adoptarea de acte legislative prin care să se stabilească norme minime privind definiţiile şi sancţiunile pentru discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură, care să fie adoptate de Parlamentul European şi de Consiliu în conformitate cu procedura legislativă ordinară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici