Comitetul rus de anchetă vrea să-i menţină în detenţie pe cei 30 de activişti ai Greenpeace

Comitetul rus de anchetă vrea să obţină menţinerea în detenţie pe termen de trei luni a celor 30 de membri ai echipajului unei nave a Greenpeace, deţinuţi după o acţiune pe o platformă petrolieră, a anunţat vineri organizaţia neguvernamentală, denunţând o "parodie de justiţie".

94 afișări
Imaginea articolului Comitetul rus de anchetă vrea să-i menţină în detenţie pe cei 30 de activişti ai Greenpeace

Comitetul rus de anchetă vrea să-i menţină în detenţie pe cei 30 de activişti ai Greenpeace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei 30 de activişti ai Greenpeace au fost deja transferaţi de la Murmansk către Sankt-Petersburg. Iniţial, ei au fost inculpaţi pentru "piraterie", infracţiune care prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, apoi pentru "huliganism", pasibil cu şapte ani de închisoare.

"Comiterul (rus) de anchetă a anunţat că va cere prelungirea cu trei luni a termenului de detenţie provizorie pentru cei 30 de activişti ai Greenpeace", a anunţat ONG-ul.

"Această cerere va fi examinată săptămâna viitoare în cadrul unei audieri, la Sankt Petersburg", susţine Greenpeace.

Această informaţie nu a putut fi confirmată de către Comitetul de anchetă.

Potrivit ONG-ului, "comitetul de anchetă «investighează» în decursul a două luni o infracţiune inexistentă, în timp ce motivele şi detaliile acţiunii desfăşurate pe platforma (petrolieră) Prirazlomnaia nu sunt un secret pentru nimeni, ele au fost expuse în comunicatele de presă şi înregistrările video publicate de Greenpeace".

Acest proces este "o farsă, o parodie de justiţie", a apreciat Greenpeace.

Cei 30 de membri ai echipajului navei Arctic Sunrise a Greenpeace, originari din 18 ţări diferite, au fost reţinuţi în septembrie şi plasaţi în arest preventiv la Murmansk, în nord-vestul Rusiei, după ce câţiva dintre ei au desfăşurat o acţiune pe o platformă a Gazprom din Marea Barents pentru a denunţa riscurile ecologice legate de extracţia de petrol în această zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici