Compania Moderna se confruntă cu acuzaţii grave pentru că nu a făcut publică finanţarea de aproape 1 miliard de dolari, de la guvernul american

  • Compania Moderna a fost acuzată că nu a făcut publică finanţarea guvernamentală, aşa cum o cere legea federală, potrivit Financial Times
  • Nu a prezentat în brevetele sale de vaccin faptul că a primit subvenţii de aproximativ 25 de milioane de dolari de la Agenţia de proiecte de cercetare avansată a Departamentul Apărării
  • Vaccinul de la Moderna, care a primit pentru dezvoltare aproape 1 miliard de dolari de la guvernul SUA, va fi unul dintre cele mai scumpe vaccinuri, un ciclu de două doze urmând să coste aproximativ 50 până la 60 de dolari
1102 afișări
Imaginea articolului Compania Moderna se confruntă cu acuzaţii grave pentru că nu a făcut publică finanţarea de aproape 1 miliard de dolari, de la guvernul american

Compania Moderna a primit aprox. 1 miliard de dolari finanţare guvernamentală

Grupul de cercetare al Departamentului Apărării al SUA examinează brevetele solicitate şi câştigate de Moderna, o companie americană de biotehnologie care dezvoltă un vaccin COVID-19, după ce cercetătorii au acuzat compania că nu a făcut publică finanţarea guvernamentală aşa cum o cere legea federală.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, cercetătorii de la Knowledge Ecology International (KEI), un grup de sprijin al pacienţilor, au declarat că Moderna nu a prezentat în brevetele sale de vaccin faptul că a primit subvenţii de aproximativ 25 de milioane de dolari de la Agenţia de proiecte de cercetare avansată a Departamentul Apărării, pentru a-şi dezvolta tehnologia de vaccinare.

Prezentarea finanţării federale în brevete ajută la determinarea modului în care sunt utilizate fondurile publice şi dacă se plătesc redevenţe către guvern, care este din ce în ce mai interesat de medicamentele cu preţuri ridicate, dezvoltate pe banii contribuabililor.

KEI a examinat cele 126 de brevete alocate Moderna, precum şi 154 de cereri de brevete. „Niciunul dintre brevetele acordate companiei Moderna nu precizează finanţarea guvernului federal american”, a scris cercetătorul KEI, Luis Gil Abinader.

Jamie Love, şeful KEI, a spus că lipsa transparenţei a fost „surprinzătoare”, mai ales că unele dintre subvenţiile federale acopereau tehnologia pe care Moderna spera să o valorifice în crearea vaccinului anti-COVID-19. „Cum la fel de surprinzătoare a fost aparenta lipsă de supraveghere din partea guvernului”, a adăugat el. KEI a solicitat joi o anchetă din partea Grupului de cercetare al Departamentului Apărării.

Moderna, care a primit pentru dezvoltarea vaccinului aproape 1 miliard de dolari de la guvernul SUA, a declarat că a considerat că a respectat cerinţele de prezentare a brevetelor.

Vaccinul de la Moderna, care foloseşte tehnologia ARNm, va fi printre cele mai scumpe vaccinuri împotriva COVID-19. Compania şi-a prezentat vaccinul către potenţialii cumpărători la preţul de aproximativ 50 până la 60 de dolari pentru un ciclu de două doze, în timp ce unele vaccinuri ale firmelor concurente au un preţ semnificativ mai mic. De exemplu, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi de Universitatea din Oxford are un preţ de aproximativ 3 dolari pe doză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici