Complot contra fratelui lui Kim Jong-un: Un spion nord-coreean, arestat după ce plănuia un accident în care să fie implicat Kim Jong-nam

Un bărbat neidentificat, acuzat de spionaj în favoarea Phenianului pentru comiterea unui atac împotriva fratelui mai mare al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost condamnat la patru ani de închisoare de către un tribunal sud-coreean, au anunţat oficiali sud-coreeni.

982 afișări
Imaginea articolului Complot contra fratelui lui Kim Jong-un: Un spion nord-coreean, arestat după ce plănuia un accident în care să fie implicat Kim Jong-nam

Kim Jong-nam (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bărbatul, acuzat că a acţionat sub acoperirea statutului de refugiat nord-coreean în vederea colectării de informaţii destinate unui atac împotriva lui Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean, a petrecut zece ani în China, unde a acţionat în vederea depistării unor refugiaţi nord-coreeni, după care a venit în Coreea de Sud, potrivit tribunalului, relatează BBC News Online.

Presa sud-coreeană scrie că acesta a recunoscut că a încercat să "organizeze" un accident, cu fuga de la locul faptei, vizându-l pe Kim Jong-nam.

Potrivit tribunalului sud-coreean, acest bărbat, în vârstă de 50 de ani, care are un fiu ce trăieşte în continuare în Coreea de Nord, a devenit spion în urma unor ameninţări din partea agenţiei de spionaj nord-coreene. El s-a refugiat în Coreea de Sud anul acesta, invocând sărăcia, dar a mărturisit ulterior, în faţa investigatorilor, că este spion.

Citând procuratura, presa locală scrie că bărbatul a recunoscut, de asemenea, că autorităţile de la Phenian i-au cerut să îl atace pe Kim Jong-nam. Se pare că acesta a mers cu un complot până la angajarea unui şofer de taxi care să îl accidenteze pe Kim Jong-nam în 2010, dar complotul nu a continuat.

Kim Jong-nam a căzut în dizgraţia tatălui său, Kim Jong-il, în 2001, după ce a fost prins încercând să pătrundă pe teritoriul Japoniei cu ajutorul unui paşaport fals. El le-a spus unor oficiali că intenţiona să viziteze Disneyland Tokyo. Fost favorit la succesiunea lui Kim Jong-il, Kim Jong-nam a fost înlocuit cu fratele său vitreg mai mic Kim Jong-un, actualul lider nord-coreean. El s-ar fi mutat în Singapore, după ce ar fi părăsit Macao.

Tribunalul a anunţat că a luat în considerare cooperarea spionului, dar că a fost necesară o "pedeapsă aspră" având în vedere nivelul "amploarii cu care ar fi putut să compromită ţara". Instanţa a adăugat că acesta a "încălcat grav drepturile omului unor refugiaţi nord-coreeni" în contextul în care a acţionat în vederea întoarcerii lor în ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici