Conferinţa GENEVA II privind Siria: Teheranul trebuie să accepte explicit înfiinţarea unui guvern sirian de tranziţie, afirmă Fabius

Dacă Iranul doreşte să participe la negocierile de pace din Elveţia privind Siria trebuie să accepte în mod explicit înfiinţarea unui guvern sirian de tranziţie, a declarat luni ministrul francez de Externe Lurent Fabius.

172 afișări
Imaginea articolului Conferinţa GENEVA II privind Siria: Teheranul trebuie să accepte explicit înfiinţarea unui guvern sirian de tranziţie, afirmă Fabius

Conferinţa GENEVA II privind Siria: Teheranul trebuie să accepte explicit înfiinţarea unui guvern sirian de tranziţie, afirmă Fabius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Scrisoarea de invitaţie trimisă de secretarul general al Naţiunilor Unite pentru participarea la Conferinţa de la Geneva precizează clar că obiectivul conferinţei este înfiinţarea unui guvern de tranziţie în Siria, care să deţină puteri executive depline", a reamintit, într-un comunicat, ministrul Fabius, după anunţul făcut de ONU în legătură cu scrisoarea trimisă Teheranului pentru participarea la reuniunea programată începând de miercuri la Montreaux, iar ulterior la Geneva.

"Participarea la Conferinţa Geneva II este condiţionată de acceptarea explicită a acestui mandat. În aceste condiţii şi în interesul găsirii unei soluţii de pace în Siria, este evident că nicio ţară nu va participa la această conferinţă dacă nu acceptă mandatul", a conchis ministrul Laurent Fabius.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat că Iranul, principalul aliat al Damascului, va participa la Confernţa de pace Geneva II privind Siria, care are loc începând de miercuri.

Iranu s-a angajat să "joace un rol pozitiv şi constructiv" pentru soluţionarea conflictului sirian, a explicat Ban Ki-moon, care a lansat invitaţia după discuţii intense cu şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif.

Statele Unite şi Franţa s-au arătat anterior rezervate în legătură cu participarea Teheranului la negocierile din Elveţia, motivând că Iranul nu a acceptat termenii primului acord obţinut la Geneva de marile puteri, în iunie 2012, care prevedea înfiinţarea unui guvern sirian de tranziţie.

Opoziţia siriană a ameninţat că nu se va deplasa în Elveţia, dacă Iranul participă la discuţii.

Parisul interzice survolarea teritoriului său de către avionul cu delegaţia siriană pentru Geneva II

Siria a afirmat luni că autorităţile franceze au interzis survolarea teritoriului său de către avionul care urma să transporte marţi delegaţia la conferinţa de pace Geneva II, susţine o sursă oficială de la Damasc.

"Franţa a refuzat ca avionul care urma să transporte delegaţia noastră să traverseze spaţiul său aerian, ceea ce doveşte că face tot posibilul pentru un eşec la conferinţa de la Geneva", a afirmat un responsabil dn Ministerul sirian de Externe.

Conferinţa urmează să fie deschisă miercuri la Montreaux, în prezenţa a aproximativ 30 de ţări, iar reuniunea se va muta ulterior la Geneva, unde delegaţia guvernamentală şi aceea a opoziţiei siriene se vor întâlni sub conducerea negociatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

"Autorităţile siriene examinează toate posibilităţile pentru ca delegaţia să ajungă la timp în Elveţia", a adăugat sursa menţionată.

Mai mulţi responsabili sirieni şi companii din Siria au fost supuse sancţiunilor europene de la începutul conflictului în Siria, în martie 2011.

Teheranul să accepte un guvern de tranziţie sirian pentru a participa la Geneva II, îndeamnă Londra

Iranul este necesar să accepte crearea unui Guvern de tranziţie înainte să participe la negocierile de pace privind Siria, la Geneva, a îndemnat luni Ministerul britanic de Externe.

"Invitaţia secretarului general (al ONU Ban Ki-moon) stipulează în mod explicit că se poate asista la (Conferinţa) Geneva II doar subscriind total la comunicatul de la Geneva din iunie 2012, care îndeamnă la formarea unui guvern de tranziţie în Siria", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt Foreign Office.

"Este foarte important ca iranienii să subscrie în mod public. Am spus întotdeauna că dacă acceptă concluziile (Conferinţei) Geneva I pot să participe fără probleme la Geneva II", a subliniat ministrul de Externe William Hague la sosirea la Bruxelles, la o reuniune cu omologii săi europeni.

Washingtonul, Parisul şi Londra au subliniat luni că, pentru a participa la Conferinţa Geneva II, care începe miercuri, Teheranul este necesar să accepte comunicatul adoptat la Conferinţa Geneva I pe 30 iunie 2012, care îndeamnă la formarea unui guvern de tranziţie în Siria.

Principalul aliat regional al regimului lui Bashar al-Assad, Iranul a fost invitat la masa negocierilor de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon, luni.

Opoziţia siriană a ameninţat că se retrage de la Conferinţa de pace Geneva II dacă această invitaţie este menţinută.

Absenţa Iranului de la Conferinţa privind Siria ar fi o "greşeală de neiertat", apreciază Lavrov

Rusia consideră că absenţa Iranului de la Conferinţa Geneva II privind Siria ar fi o "greşeală de neiertat", a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Să nu fie asigurată prezenţa la acest eveniment a tuturor celor care ar putea influenţa direct situaţia ar fi, în opinia mea, o greşeală de neiertat", a declarat ministrul rus de Externe, care a comenta ameninţarea opoziţiei siriene cu boicotarea conferinţei în cazul în care va fi menţinută participarea Iranului, aliat al regimului de la Damas şi invitat de ONU la discuţiile din Elveţia.

"Nu ne opunem participării Coaliţiei Naţionale (a opoziţiei sirene) la Conferinţa de la Geneva. Am salutat decizia acesteia de a trimite o delegaţie la conferinţă", a declarat Lavrov.

"Dacă cineva pune sub semnul întrebării necesitatea invitării tuturor actorilor importanţi la Conferinţa Geneva II, atunci înseamnă că nu doreşte soluţionarea dreaptă şi negociată a criziei siriene", a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

El a apreciat că poziţia Coaliţiei Naţionale Siriene (CNS) este "un capriciu".

"Este în folosul negocierilor să se reunească în jurul mesei nu doar cei care sunt apreciaţi, ci şi cei de care depinde soluţionarea crizei", a mai declarat Serghei Lavrov.

Coaliţia naţională siriană a anunţat în noaptea de dumincă spre luni că va renunţa la participarea sa la Conferinţa Geneva II dacă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, nu va retrage invitaţia adresată Iranului de a lua parte la reuniunea care începe miercuri la Montreaux, în Elveţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici