Conflictul Armenia-Azerbaidjan. Doi jurnalişti francezi de la ziarul Le Monde se află în stare gravă după ce au fost loviţi de bombardamentele efectuate asupra oraşul armean Martuni LIVE UPDATE

  • Doi jurnalişti francezi care lucrează pentru ziarul Le Monde se află în stare gravă după ce au fost loviţi de proiectile ale forţelor azere în oraşul armean Martuni, a declarat pentru Reuters o sursă a guvernului armean.
  • Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc că au lansat atacuri în afara enclavei Nagorno-Karabakh.
  • Rusia se oferă să găzduiască discuţiile de pace între cele două părţi
  • Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lupte, a condamnat utilizarea forţei şi a susţinut un apel al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru oprirea imediată a luptelor
11741 afișări
Imaginea articolului Conflictul Armenia-Azerbaidjan. Doi jurnalişti francezi de la ziarul Le Monde se află în stare gravă după ce au fost loviţi de bombardamentele efectuate asupra oraşul armean Martuni LIVE UPDATE

Conflictul Armenia-Azerbaidjan. Doi jurnalişti francezi de la ziarul Le Monde se află în stare gravă după ce au fost loviţi de bombardamentele efectuate asupra oraşul armean Martuni LIVE UPDATE

UPDATE: Doi jurnalişti francezi se află în stare gravă după ce au fost loviţi de bombadamente

Doi jurnalişti francezi care lucrează pentru ziarul Le Monde se află în stare gravă după ce au fost loviţi de proiectile ale forţelor azere în oraşul armean Martuni, a declarat pentru Reuters o sursă a guvernului armean.

Editorul şef Le Monde a precizat că printre răniţi se află inclusiv un fotograf.

Jurnaliştii născuţi în 1989 şi 1991 filmau civili în oraşul Martuni, în vestul regiunii Nagorno-Karabakh, a declarat sursa armeană.

UPDATE: A cincea zi de ciocniri

Armenii şi azerii au respins cererile de armistiţiu. Au avut loc schimburi de focuri pe tot parcurul nopţii de miercuri spre joi. Stepanakert, capitala autoproclamatei republici, a rămas în întuneric pentru a îngreuna eventualele atacuri cu drone. Situate la aproximativ douăzeci de kilometri de luptă, două explozii au răsunat acolo în timpul nopţii de miercuri până joi.

UPDATE: Proteste la consulatul Azerbaidjanului din Los Angeles

Sute de persoane s-au adunat în faţa consulatului Azerbaidjanului din Los Angeles. Oamenii protestează după ce conflictul militar dintre Armenia şi Azerbaidjan a continuat pentru a patra zi. Ambele tabere se acuză reciproc de atacuri mortale.

Oficial, regiunea Nagorno Karabah din Munţii Caucaz aparţine de Azerbaijan, dar este controlată de etnici armeni, fiind situată la 30 de km de graniţa cu Armenia.

Oficialii azeri nu au oferit detalii despre victimele sale militare, dar au declarat că 14 civili au fost ucişi şi 46 răniţi.

În acelaşi timp, oficialii din Nagorno-Karabakh spun că aproximativ 100 de militari şi mai mulţi civili de-ai lor au fost ucişi în ultimele zile.
 

UPDATE: Rusia se oferă să găzduiască discuţiile de pace între cele două părţi

Miercuri, Ministerul de Externe rus a declarat că i-a sunt pe miniştrii de externe din Armenia şi Azerbaidjan pentru a le spune că Rusia este dispusă să găzduiască discuţii.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat despre conflictul armat cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi ambii lideri le-au cerut oprirea focului.

Rusia face parte dintr-o alianţă militară cu Armenia şi are o bază militară în ţară. Cu toate acestea, are şi legături strânse cu guvernul din Azerbaidjan.

 

UPDATE: Luptele au continuat şi în decursul zilei de miercuri

O persoană a fost ucisă şi trei rănite în atacul armean asupra oraşului Horadiz din sudul Azerbaidjanului, a declarat procuratura azeră.

UPDATE: MAE le recomandă românilor să evite călătoriile în Armenia şi Azerbaidjan

În contextul evoluţiei situaţiei de securitate dintre Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan şi pe fondul confruntărilor armate în derulare, MAE a transmis, miercuri, că recomandă cetăţenilor români să analizeze oportunitatea deplasărilor care nu sunt esenţiale în regiune, să manifeste maximă prudenţă şi să se informeze permanent din surse oficiale cu privire la posibilele modificări ale condiţiilor de deplasare în interiorul celor două ţări.

UPDATE: Preşedintele azer Ilham Aliyev a exclus categoric orice posibilitate de negocieri

După o discuţie cu uşile închise, marţi, Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lupte, a condamnat utilizarea forţei şi a susţinut un apel al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru oprirea imediată a luptelor.

Kremlinul a declarat că preşedintele Vladimir Putin a vorbit telefonic cu premierul Pashinyan pentru a doua oară de la începutul crizei şi a spus că toate părţile ar trebui să ia măsuri pentru stingerea conflictului. Kremlinul a declarat că Moscova este în contact permanent cu Turcia, Armenia şi Azerbaidjan. Orice discuţie despre furnizarea de sprijin militar părţilor opuse nu ar face decât să amplifice conflictul, a spus Rusia.

Candidatul democrat Joe Biden a scris pe Twitter: „Cu pierderi crescând rapid în Nagorno-Karabakh şi în zonă, Administraţia Trump trebuie să cheme imediat liderii Armeniei şi Azerbaidjanului pentru dezescaladarea situaţiei. De asemenea, trebuie să le ceară altora - precum Turcia - să rămână în afara acestui conflict”.

UPDATE: Creşte numărul civililor ucişi sau răniţi

Doisprezece civili azeri au fost ucişi şi 35 răniţi de focul armean, au declarat oficiali azeri. Declaraţia a marcat o creştere accentuată a pierderilor civile raportate ca urmare a luptelor dintre forţele azere şi etnice armene asupra teritoriului Nagorno-Karabakh, relatează Al Jazeera.

UPDATE: Armenia acuză Turcia că a doborăt un avion armean

Un avion de turcesc F-16 a doborât un avion de război armean SU-25 pe teritoriul armean, ucigând pilotul, a spus o purtătoare de cuvânt a ministerului armean al apărării, relatează Reuters.

Shushan Stepanyan, o purtătoare de cuvânt a ministerului armean al apărării, a scris pe pagina sa de Facebook că avionul se afla într-o misiune militară când a fost doborât.

Ştire iniţială

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc că au lansat atacuri în afara enclavei Nagorno-Karabakh.

Consiliul de securitate al ONU a declarat că va purta discuţii de urgenţă pentru a încerca să pună capăt luptelor pentru regiunea atacată.

Ministerul de Externe al Armeniei a declarat că un civil a fost ucis în Vardenis după ce forţele azere au bombardat zone strategice din oraşul de frontieră Vardenis, la câţiva kilometri distanţă de teritoriul separatist.

De asemenea, a susţinut că un autobuz civil din oraş a fost incendiat de o dronă.

Cel mai vechi conflict îngheţat de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice a izbucnit chiar înainte ca URSS să se prăbuşească, în Nagorno-Karabah. Administrată de Azerbaidjan, dar dominată etnic de armeni. Regiunea din sudul Caucazului a devenit în 1988 teatrul unui sângeros conflict interetnic, bilanţul celor şase ani de război fiind de aproximativ 30.000 de morţi şi aproape un milion de refugiaţi.

Rusia atrage atenţia Turciei să nu mai pună ”gaz pe foc” în conflictul din Nagorno Karabah

Kremlinul a cerut marţi Turciei să se abţină să mai pună ”gaz pe foc” şi să lucreze pentru pace în Nagorno Karabah, unde luptele dintre separatiştii armeni şi Azerbaidjan au lăsat în urmă aproape 100 de morţi de duminică dimineaţă, de când a izbucnit conflictul, relatează Le Figaro.

"Facem apel la toate ţările, în special ţările noastre partenere, cum ar fi Turcia, să facă tot posibilul pentru încetarea focului şi o soluţionare paşnică a acestui conflict", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

De la începutul ciocnirilor, în această enclavă separatistă populată în principal de armeni, Turcia şi-a arătat sprijinul faţă de Azerbaidjan, care încearcă să recâştige controlul asupra regiunii Nagorno-Karabakh.

Luni, preşedintele turc Recep Erdogan a cerut Armeniei, care sprijină enclava politic, economic şi militar, să pună capăt ”ocupaţiei din Nagorno Karabakh” şi a promis că Ankara va rămâne alături de Baku ”cu toate mijloacele”. "Tot felul de declaraţii despre orice sprijin sau activitate militară, probabil că adaugă doar gaz pe foc", a spus Peskov.

Rusia este „categoric împotriva acestui lucru”, a subliniat el, reiterând un apel de la Moscova pentru „a pune capăt luptelor cât mai repede posibil”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici