CONFLICTUL DIN UCRAINA: Kievul şi separatiştii proruşi, de acord să depună eforturi pentru a respecta de marţi armistiţiul

Kievul şi separatiştii proruşi au convenit miercuri, la Minsk, într-un gest de consolidare a armistiţiului fragil din februarie, să depună eforturi în vederea încetării încălcărilor acestuia începând de marţea viitoare, au anunţat OSCE şi reprezentanţi ai rebelilor proruşi, relatează Reuters online.

858 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL DIN UCRAINA: Kievul şi separatiştii proruşi, de acord să depună eforturi pentru a respecta de marţi armistiţiul

CONFLICTUL DIN UCRAINA: Kievul şi separatiştii proruşi, de acord să depună eforturi pentru a respecta de marţi armistiţiul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două părţi au convenit în februarie un armistiţiu între forţele lor aflate într-un conflict armat în estul Ucrainei, în paralel cu un proces politic, inclusiv pregătirea unor alegeri locale şi acordarea unui statut special zonelor aflate sub controlul insurgenţilor.

Însă confruntări sporadice - inclusiv schimburi de focuri de artilerie - între forţele celor două părţi s-au soldat de atunci cu numeroase victime în rândul civililor, militarilor ucraineni şi separatiştilor, subminând armistiţiul.

Ambele părţi aruncă vina una pe cealaltă pentru aceste violenţe.

"«Grupul de contact» trilateral consideră important să se ajungă la un armistiţiu solid odată cu începutul noului an şcolar", a declarat pentru jurnalişti, la Minsk (Belarus), Martin Saidik, un reprezentant al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Acest "Grup de contact", din care fac parte reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, se întâlneşte sub auspiciile OSCE.

"Am primit o propunere să se pună capăt bombardamentelor începând de la 1 septembrie. Astăzi (miercuri) există o speranţă că de la 1 septembrie vor reuşi să încetăm ostilităţile complet. Pentru moment, toate părţile şi-au exrimat intenţia de a da curs acestei idei", a declarat liderul rebel Vladislav Deinego.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean a anunţat anterior, miercuri, că doi militari ucraineni au fost ucişi în atacuri ale separatiştilor în ultima zi.

Peste 6.800 de oameni au fost ucişi de la izbucnirea conflictului armat în Donbas (est), în aprilie, după ce Rusia a anexat Crimeea, în urma îndepărtării de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici prin proteste sângeroase de stradă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici