Conflictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud: Seulul promite o "RIPOSTĂ VIOLENTĂ" în cazul unei "PROVOCĂRI" din partea Phenianului

Coreea de Sud a promis luni o "ripostă violentă" în cazul unei "provocări" din partea Coreei de Nord, cu ajutorul Statelor Unite, care au mobilizat avioane "invizibile" pe radar, de tip F-22, pe fondul unor tensiuni puternice cu Nordul, unde Parlamentul urma să se reunească luni.

2631 afișări
Imaginea articolului Conflictul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud: Seulul promite o "RIPOSTĂ VIOLENTĂ" în cazul unei "PROVOCĂRI" din partea Phenianului

Park Geun-hye (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye, şefa grupului conservatorilor, a discutat luni dimineaţa cu oficiali militari de rang înalt şi cu ministrul Apărării.

"Eu cred că ar trebui să opunem o ripostă violentă şi imediată, fără nicio consideraţie politică, în cazul în care (Coreea de Nord) se aventurează la o provocare împotriva populaţiei noastre", a declarat şefa statului, în funcţie din februarie.

Peninsula Coreea este teatrul unui nou episod cu invective şi ameninţări, începând din decembrie, când Coreea de Nord a procedat la o lansare cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune considerată de către Washington şi Seul un tir de rachetă balistică.

Phenianul a procedat ulterior la al treilea test nuclear, antrenând adoptarea, la începutul lui martie, a unor noi sancţiuni ONU.

Escaladarea continuă de atunci.

Coreea de Nord a ameninţat luna aceasta că va anula armistiţiul şi celelalte tratate bilaterale semnate cu Coreea de Sud, în semn de protest faţă de exerciţii militare comune sud-coreeano-americane.

Regimul stalinist a fost puternic iritat de survolarea teritoriului sud-coreean cu bombardiere de tip B-52, considerate adevărate "fortăreţe zburătoare", dar şi de bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, care au efectuat zboruri de antrenament, ameninţând cu lovituri împotriva insulelor americane Guam şi Hawaii, în Pacific.

Phenianul a anunţat sâmbătă că se află în "stare de război " cu Seulul. Cele două Corei sunt în mod teoretic în război, având în vedere că Războiul Coreei (1950- 1953) s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Un purtător de cuvânt al forţelor americane a declarat luni pentru AFP că avioane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip F-22 Raptor, au sosit duminică în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţiile "Foal Eagle" care continuă până la 30 aprilie.

Aceste avioane de vânătoare vor fi staţionate la baza americană de pe Insula Okinawa (sud), în Japonia, potrivit unor informaţii neconfirmate.

Avioanele de tip F-22 au mai fost mobilizate în cadrul acestor manevre interarme, dar contextul este deosebit de delicat, fiind considerat o adevărată "inflaţie verbală", pe care unii experţi o consideră îngrijorătoare, între Phenian, pe de o parte, şi Seul şi Washington, pe de altă parte.

De decenii, peninsula coreeană este în mod regulat afectată de intensificări bruşte ale tensiunilor, care urmează aproape întotdeauna aceeaşi schemă, şi anume proferarea unor ameninţări tot mai feroce de către Phenian, urmate de o coborâre a tonului şi revenirea la calm.

În acest stadiu, unii experţi îndepărtează atât o calmare subită a tonului, cât şi un război deschis, care ar fi pierdut în mod clar de către Coreea de Nord.

Adunarea Supremă a Poporului, în principiu o simplă cameră de înregistrare a deciziilor partidului, urma să se reunească luni la Phenian în sesiune plenară anuală, timp de o zi, fără să fie aşteptat vreun anunţ spectaculos.

Coreea de "Nord şi-a jucat cele mai multe dintre cărţile politice. Nu cred să fie proferate noi ameninţări concrete la această reuniune", a apreciat Cho Han-bum, un analist de la Korea Institute for National Unification, la Seul.

"Va difuza probabil un mesaj simbolic, de exemplu un apel adresat tuturor nord-coreenilor să fie pregătiţi pentru un posibil război", a adăugat el.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezidat duminică o reuniune a Comitetului Central al partidului unic, Partidul Muncii. Comitetul a decis că dreptul Coreei de Nord a deţine arme nucleare "trebuie înscris în lege" şi ca arsenalul să fie ameliorat "calitativ şi cantitativ".

Rusia a îndemnat sâmbătă cele două Corei şi Statele Unite să dea dovadă de o "responsabilitate şi o reţinere maxime".

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel a subliniat, de asemenea, că Washingtonul nu se va lăsa intimidat de ameninţările belicoase ale Phenianului şi că este pregătit să facă faţă "oricărei eventualităţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici