Confruntări între poliţie şi aproximativ 3.000 de manifestanţi la un cimitir din Teheran

Poliţia iraniană, înarmată cu bastoane, s-a confruntat cu circa 3.000 de manifestanţi care s-au adunat într-un cimitir din Teheran pentru a aduce omagiu victimelor protestelor survenite ca urmare a realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

17 afișări
Imaginea articolului Confruntări între poliţie şi aproximativ 3.000 de manifestanţi la un cimitir din Teheran

Hossein Mousavi, obligat să părăsească cimitirul victimelor protestelor din Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba despre primele ciocniri după cele de la 9 iulie, din apropierea Universităţii din Teheran, dintre poliţie şi sute de persoane care se adunaseră pentru a comemora manifestaţiile studenţeşti din 1999.

Potrivit martorilor, peste 3.000 de persoane s-au adunat la cimitirul Beheshte Zahra, situat la sud de Teheran, pentru a comemora moartea din urmă 40 de zile a protestatarilor ucişi în timpul unei manifestaţii reprimate într-o manieră violentă.

Manifestanţii au scandat sloganuri pentru susţinerea liderului opoziţiei Mir Hussein Moussavi, care a fost întors din drum de sute de poliţişti trimişi la faţa locului. Alţi protestatari au aruncat cu pietre spre forţele de ordine care îl însoţeau pe Mehdi Karoubi, un alt lider al opoziţiei. De asemenea, alte persoane au strigat "moarte dictatorului" sau "regimul loviturii de stat, demisia!".

Poliţiştii au făcut uz de bastoane şi scuturi pentru a-i dispersa pe cei care doreau să se alăture mulţimii. Majoritatea manifestanţilor ucişi în timpul protestelor violente survenite duipă scrutinul prezidenţial de la 12 iunie, circa 30, potrivit comisiei parlamentare, au fost înmormântaţi la cimitirul Beheshte Zahra.

Potrivit martorilor, mai multe persoasne au fost reţinute.

"Manifestanţii au ridicat mâinile în aer, făcând semnul victoriei, în vreme ce poliţia încerca să-i disperseze", a declarat un martor.

Sute de şoferi au claxonat, precum au făcut susţinătorii liderului opoziţiei Mir Hossein Moussavi la începutul mişcării de constestare a realegerii de la 12 iunie a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Moussavi a încercat să se apropie de mormântul lui Neda Agha-Soltan, o femeie ucisă la 20 iunie, care a devenit simbolul contestării realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Dar "nu a fost permisă rostirea de versete din Coran, pronunţate de obicei în astfel de circumstanţe, şi a fost imediat înconjurat de poliţie care s-a îndrumat spre maşina sa", a precizat un martor.

Mehdi Karoubi a putut rămâne în schimb la cimitir să se roage. "Am cerut autorizaţie pentru o ceremonie paşnică la Grand Mossala (loc de rugăciune din Teheran), însă minsiterul de Interne a refuzat. Am considerat atunci că cel mai bun loc pentru a face acest lucru şi pentru a citi Coranul este Beheshte Zahra, la mormintele martirilor. Nu înţeleg de ce au fost trimişi poliţişti.", a declarat Karoubi.

Mir Hussein Moussavi şi Karoubi, care au cerut anularea alegerilor prezidenţiale şi organizarea unui nou scrutin, au făcut apel iniţial la o "adunare paşnică" la Grand Mossala unde au fost trimişi poliţişti în număr foarte mare, potrivit martorilor.

Procurorul general al Iranului, Ghorbanali Dori-Najafabadi, a menţionat miercuri că o mare parte din sutele de prizonieri vor fi eliberaţi până vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici