Congresul american adoptă proiectul de sancţiuni împotriva Iranului

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat joi, la câteva ore după Senat, un prioect de lege care prevede sancţiuni împotriva Iranului pentru a forţa Teheranul să renunţe la ambiţiile sale nucleare.

13 afișări
Imaginea articolului Congresul american adoptă proiectul de sancţiuni împotriva Iranului

Congresul american adoptă proiectul de sancţiuni împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul poate fi trimis acum preşedintelui Barack Obama pentru promulgare.

După un vot zdrobitor în Senat (99-0), Camera Reprezentanţilor a urmat exemplul Camerei superioare şi a aprobat textul cu 408 voturi pentru şi opt împotrivă.

Congresul a aprobat acest text, negociat între cele două Camere, la două săptămâni de la adoptarea unor noi sancţiuni ONU. Liderii UE au decis, de asemenea, săptămâna trecută, să adopte o serie de sancţiuni. Textul american va completa aceste măsuri multilaterale.

"Trebuie să utilizăm toate instrumentele de care dispunem pentru a opri drumul Iranului către nuclearizare", a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, înaintea votului.

Proiectul de lege consolidează o legislaţie deja în vigoare pentru a adăuga o întreagă gamă de noi sancţiuni economice, în încercarea de a convinge Iranul să renunţe la programul său nuclear.

Textul vizează în special perturbarea aprovizionării cu benzină a Teheranului, care nu dispune de capacităţi suficiente de rafinare.

În pofida aprobării masive a acestui text, mai mulţi congresmeni s-au arătat îngrijoraţi de posibilitatea de care dispune preşedinte de a nu se supune acestei decizii. "Acest text este de fapt o jumătate de măsură, o jumătate de proiect de lege, deoarece 50 depinde de ce? De voinţa preşedintelui Obama de a aplica sancţiunile rapid", a declarat congresmenul republican Scott Garrett.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici