Congresul Statelor Unite a decis retragerea sprijinului acordat Arabiei Saudite în Yemen

Camera Reprezentanţilor a adoptat joi un proiect care prevede că Statele Unite nu vor mai acorda asistenţă coaliţiei formate din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite în războiul din Yemen, potrivit Al Jazeera.

1239 afișări
Imaginea articolului Congresul Statelor Unite a decis retragerea sprijinului acordat Arabiei Saudite în Yemen

Congresul SUA a adoptat un document prin care retrage sprijinul acordat Arabiei Saudite în Yemen

Documentul a fost votat cu 247 de voturi pro şi 175 contra şi urmează să fie trimis către preşedintele Donald Trump, însă Casa Albă a dat de înţeles că acesta îşi va folosi, cel mai probabil, dreptul de veto.

Începând din 2015 Statele Unite au oferit asistenţă tehnică şi informaţii secrete Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite în acţiunile militare pe care aceste două ţări le desfăşoară împotriva rebelilor houthi în Yemen. Arabia Saudită şi o coaliţie formată din mai multe state arabe au lansat peste 19.000 de raiduri aeriene în Yemen, lovind şi civili, spitale şi staţii de tratare a apei. Organizaţiile umanitare estimează că 60.000 de civili au fost ucişi în război. De asemenea, 85.000 de copii au murit din cauza malnutriţiei.

Mai multe anchete au scos la iveală faptul că, în Yemen, coaliţia condusă de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite recrutează copii pentru a lupta împotriva rebelilor houthi.

„M-am convins acum mult timp că nu ne mai putem asocia cu Arabia Saudită şi cu Emiratele Arabe Unite dat fiind modul în care se comportă în acest război”, a declarat senatorul democrat Chris Murphy. „Dacă recrutează copii, atunci acesta este încă un motiv pentru care trebuie să ieşim din această coaliţie cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Votul dat de Congres nu limitează vânzările de arme către Arabia Saudită, însă pe masa Senatului se află un alt proiect, care propune diminuarea livrărilor de armament către Riyad. Potrivit specialiştilor, Donald Trump ar urma să îşi folosească dreptul de veto şi în acest caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici