Copiii cu handicap din China sunt excluşi din sistemul educaţional

Copiii chinezi cu handicap întâmpină mari dificultăţi în accesul la educaţie din cauza resurselor limitate care le sunt alocate şi regulilor drastice, potrivit ONG-ului american Human Rights Watch.

249 afișări
Imaginea articolului Copiii cu handicap din China sunt excluşi din sistemul educaţional

Copiii cu handicap din China sunt excluşi din sistemul educaţional (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În şcolile generale, copiii cu dizabilităţi uşoare întotdeauna se cofruntă cu provocări serioase. Totuşi, noi suntem preocupaţi, în special, de soarta copiilor cu dizabilităţi grave. Ei sunt excluşi complet din sistemul educaţional", a declarat Sophie Richardson, responsabil pentru China la Human Rights Watch, într-un raport elaborat în baza a 62 de interviuri realizate pe întregut teritoriu al Republicii Populare.

Potrivit acestui raport, sunt puţini copii chinezi cu handicap care îşi continuă studiille după ciclul primar.

Fiecare cerere de înscriere la o universitate din China trebuie să fie precedată de un examen medical, la care viitorii studenţi sunt obligaţi să indice handicapurile de care suferă, potrivit lui Richardson.

De asemenea, Richardson a afirmat că nu este depus niciun efort pentru a-i ajuta pe elevii cu deficienţe de vedere sau de auz la testele "gaokao", bacalaureatul chinez.

China, potrivit raportului, a deschis şcoli adaptate la nevoile copiilor cu handicap. Totuşi, potrivit Human Rights Watch, aceste şcoli rareori oferă posibilitatea de a urma o profesie generalistă.

ONG-ul Human Rights Watch, al cărui sediu se află la New York, estimează, pe baza datelor oficiale, că 28 la sută dintre copiii chinezi cu handicap nu merg la şcoală.

"Cred că un Guvern care finanţează un program spaţial şi dispune de a doua economie a lumii are fără îndoială mijloace de a rezolva aceste probleme", consideră Sophie Richardson.

În China trăiesc circa 83 milioane de persoane, copii şi adulţi, cu handicap, potrivit unei statistici oficiale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici