Coreea de Nord AMENINŢĂ cu un atac nuclear "preventiv"

Coreea de Nord a ameninţat joi cu lansarea unui "atac nuclear preventiv", fără a preciza ţinta, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în cursul zilei pentru a intensifica sancţiunile împotriva Phenianului, după cel de-al treilea test nuclear al său.

3071 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord AMENINŢĂ cu un atac nuclear "preventiv"

Coreea de Nord AMENINŢĂ cu un atac nuclear "preventiv" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce a amplificat tensiunea ameninţând cu denunţarea unui acord de armistiţiu ce punea capăt Războiului din Coreea, în 1953, regimul nord-coreean şi-a intensificat din nou retorica belicoasă.

"Atât timp cât Statele Unite încearcă să declanşeze un război nuclear, forţele noastre armate revoluţionare îşi rezervă dreptul de a lansa un atac nuclear preventiv", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială KCNA.

Phenianul a ameninţat că un al doilea război în Coreea este "inevitabil", după ce Washingtonul şi Seulul au refuzat să anuleze amplele manevre militare comune prevăzute săptămâna viitoare.

Rodong Sinmun, ziarul oficial al partidului unic, a agitat ameninţarea cu un "război termonuclear". "Războiul nu se va limita la Peninsula Coreeană", a avertizat publicaţia, referindu-se la arsenalul balistic al ţării, capabil, în opinia sa, să lovească teritoriul american, îndeosebi insulele din Pacific.

Consiliul de Securitate urmează să se reunească joi dimineaţa la New York, pentru a vota un text propus de Washington şi Beijing ce impune noi sancţiuni Coreei de Nord, în încercarea de a o împiedica să obţină tehnologia necesară dezvoltării programului nuclear şi balistic.

Este vorba despre blocarea oricărei relaţii financiare, inclusiv a transferurilor de fonduri în numerar, în cazul în care aceste tranzacţii riscă să servească eforturilor Phenianului de a se dota cu arme atomice şi cu rachete cu rază lungă de acţiune.

După anunţul celui de-al treilea test nuclear nord-coreean, după cele din 2006 şi 2009, Consiliul de Securitate şi-a anunţat intenţia de a lua "măsuri adecvate" într-o nouă rezoluţie.

Potrivit ambasadorului rus la ONU Vitali Ciurkin, votul rezoluţiei ce introduce noile sancţiuni urmează să aibă loc către ora locală 10.00 (17.00, ora României). Niciuna dintre cele 15 ţări din Consiliu nu a cerut modificări majore ale proiectului propus de Washington şi Beijing, a precizat el.

După o serie de sancţiuni adoptate începând din 2006 - în răspuns la teste nucleare şi lansări de rachete balistice nord-coreene - fără efect asupra regimului de la Phenian, ambiţia acestei rezoluţii este de a întrerupe sursele de finanţare ale programelor nucleare şi balistice ale Phenianului, potrivit unor diplomaţi.

Ea va amplifica totodată sancţiunile existente prin extinderea listei companiilor şi oficialilor nord-coreeni afectaţi de blocarea bunurilor sau interdicţia de a călători. Diplomaţii nord-coreeni vor fi puşi sub supraveghere.

Coreea de Nord a efectuat cu succes, în decembrie, lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune în cadrul unei misiuni în domeniul spaţial, potrivit Phenianului, în opinia occidentalilor un test de rachetă cu rază lungă de acţiune. Două luni mai târziu, regimul a efectuat al treilea test nuclear, provocând furie în rândul comunităţii internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici