Coreea de Nord îşi creează propria oră oficială: "Ora Phenianului" va marca 70 de ani de la eliberarea de japonezi

Coreea de Nord îşi creează propria oră oficială, dând ceasurile înapoi cu 30 de minute, pentru a marca 70 de ani de la eliberarea Peninsulei Coreea de sub dominaţia colonială a Japoniei, a anunţat vineri agenţia oficială de presă KCNA, relatează Reuters în pagina electronică.

7470 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord îşi creează propria oră oficială: "Ora Phenianului" va marca 70 de ani de la eliberarea de japonezi

Coreea de Nord îşi creează propria oră oficială: "Ora Phenianului" va marca 70 de ani de la eliberarea de japonezi

Coreea de Nord foloseşte aceeaşi oră oficială ca rivalele sale Coreea de Sud şi Japonia, cu nouă ore înainte de ora solară medie a meridianului Greenwich (Greenwich Mean Time, GMT).

Trecerea la "ora Phenianului" va avea loc pe 15 august, odată cu revenirea la ora oficială din Peninsula Coreea de dinainte de dominaţia japoneză.

"Nemernicii de imperialişti japonezi au comis crime de neiertat, ca privarea Coreei de ora sa, călcând în picioare fără milă acest pământ cu o istorie şi o cultură vechi de 5.000 de ani în urmărirea politicii nemaiîntâlnite de distrugere a naţiunii coreene", scrie KCNA.

Coreea a folosit meridianul de 127 de grade şi 30 de minute est - longitudinea despre care KCNA afirmă că urmează să fie folosită pentru stabilirea noii ore oficiale - atunci când a introdus pentru prima dată conceptul de oră oficială, în 1908.

Japonia a ocupat Peninsula Coreea din 1910 şi până în 1945. Japonia a instituit în 2012, prin decret imperial, ora Coreei la 135 de grade longitudine est, folosită în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici