Coreea de Sud a demontat un turn în formă de brad de Crăciun de la frontieră care irita Phenianul

Coreea de Sud a anunţat miercuri că a demontat unui turn în formă de brad de Crăciun, construit în apropiere de frontiera cu Coreea de Nord, care provoca iritare la Phenian.

331 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud a demontat un turn în formă de brad de Crăciun de la frontieră care irita Phenianul

Coreea de Sud a demontat un turn în formă de brad de Crăciun de la frontieră care irita Phenianul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord a cerut în mai multe rânduri distrugerea acestui turn de oţel, înalt de 20 de metri, ridicat în urmă cu 43 de ani pe un deal, într-o zonă militară, la aproximativ trei kilometri de frontiera fortificată dintre cele două ţări surori şi inamice.

Phenianul a ameninţat inclusiv cu bombardarea edificiului, decorat uneori, în decembrie, cu lampioane folosite de Crăciun, o onoare acordată de Seul unor grupuri de locuitori. "Bradul" a fost decorat inclusiv cu o cruce uriaşă iluminată, un gest denunţat de către Nordul ateu ca intolerabil.

Ministerul sud-coreean al Apărării a afirmat că a demontat obiectul din motive de securitate. "Decizia nu are legătură cu relaţiile intercoreene", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt. "Principalul motiv este securitatea", a adăugat el, precizând că demontarea a început în august. "Nu există niciun proiect de înlocuire", a mai anunţat purtătorul de cuvânt.

Cele două Corei au încheiat în 2004 un acord în vederea încetării exerciţiilor de propagandă oficială în apropierea liniei de demarcaţie, iar Seulul a acceptat să nu mai ilumineze acest uriaş "brad" de Crăciun. Răspândirea unor manifeste ostile faţă de regimul nord-coreean dincolo de frontieră a încetat, de asemenea, la fel ca difuzarea unor mesaje de propagandă la megafon.

Însă Coreea de Sud a rupt acest acord în 2010, într-un context de tensiuni puternice, după torpilarea unei corvete sud-coreene, acuzând Coreea de Sud de acest atac. În 2011, după decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, "bradul" nu a fost iluminat, şi nici în 2013, în contextul unei intensificări a tensiunilor între cele două ţări.

Demontarea turnului are loc în urma unui recent acord vizând reluarea unui dialog intercoreean la nivel înalt, încheiat în cursul unei vizite-surpriză în Coreea de Sud a unei delegaţii nord-coreene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici