Critici la adresa patriarhului rus din partea Papei: Dumnezeu nu susţine războiul

Dumnezeu nu susţine războiul, a declarat miercuri, Papa Francisc, într-o aparentă critică la adresa patriarhului rus, potrivit Reuters.

1039 afișări
Imaginea articolului Critici la adresa patriarhului rus din partea Papei: Dumnezeu nu susţine războiul

Hepta

Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, ceea ce reprezintă o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Ucrainei..

Aflat în Kazahstan, Francisc s-a adresat celui de-al şaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, o reuniune care reuneşte creştini, evrei, musulmani, budişti, hinduşi şi alte religii. Kirill ar fi trebuit să participe, dar s-a retras înainte de eveniment.

Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) a trimis o delegaţie condusă de numărul doi, mitropolitul Anthony, care s-a întâlnit pentru scurt timp cu papa.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului. Să ne angajăm, aşadar, să insistăm şi mai mult asupra necesităţii de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme şi ameninţări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer şi demne de om: întâlnirea, dialogul şi negocierile răbdătoare", a spus Francisc.

La începutul acestui an, Papa a spus că patriarhul Kirill nu poate fi „băiatul de altar" al preşedintelui rus Vladimir Putin. Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion al unui Occident „decadent”. Poziţia sa a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Mitropolitul Anthony a declarat reporterilor că întâlnirea sa cu papa a fost „foarte cordială", dar a spus că remarca lui Francisc despre Kirill, „băiatul de altar", nu a fost „de ajutor pentru unitatea creştinilor" şi a surprins Biserica Ortodoxă Rusă.

Anthony a mai spus că papa i-a spus că vrea să aibă o a doua întâlnire cu Kirill. Prima a fost în Cuba, în 2016.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici