CRIZA IMIGRANŢILOR: "Convoiulrefugiaţilor" din Germania şi Austria intră pe teritoriul Ungariei

Un convoi de aproximativ 140 de maşini conduse de activişti din Germania şi Austria a pătruns duminică pe teritorul Ungariei pentru a lua imigranţi şi a-i ajuta să ajungă în vestul Europei, într-o iniţiativă intitulată "convoiulrefugiaţilor", relatează BBC News online.

1911 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: "Convoiulrefugiaţilor" din Germania şi Austria intră pe teritoriul Ungariei

CRIZA IMIGRANŢILOR: "Convoiulrefugiaţilor" din Germania şi Austria intră pe teritoriul Ungariei (Imagine: BBC News )

O activistă din Austria care face parte din convoi, Angelika Neuwirth, a declarat pentru BBC că obiectivul colegilor ei este este să-i preia pe refugiaţi şi să-i ducă la Viena.

"Cred că este de datoria mea. Sunt o mamă din Austria şi nu mă mai pot preface că nu văd ceea ce se întâmplă", a declarat ea.

"Suntem cu toţii oameni. Nimeni nu este ilegal", a declarat Neuwirth, referindu-se la eticheta pe care le-o aplică autorităţile ungare imigranţilor de pe teritoriul lor.

Însă o purtătoare de cuvânt a a poliţiei ungare, Viktoria Csiszer-Kovacs, a avertizat că oricine ia imigranţi şi-i trece frontiera încalcă legea.

Patru activişti austrieci care au încercat deja să facă acest lucru au fost arestaţi sub acuzaţia trafic de persoane, dar ulterior au fost eliberaţi.

Cu toate acestea, numeroşi activişti au reuşit duminică să ia imigranţi din Ungaria, fără să fie opriţi de poliţie.

Potrivit MTI, Csiszer-Kovacs a reiterat poziţia Ministerului austriac de Interne, potrivit căreia ajutorarea refugiaţilor să treacă frontiera în Austria nu poate fi considerată o faptă penală, fără să spună dacă poliţia ungară intenţionează sau nu să acţioneze împotriva convoiului.

Întrebată dacă poliţia va acţiona împotriva oricui va încerca să-i ajute pe imigranţi să ajungă la frontieră, fără să-i ajute în mod direct să o treacă, Csiszer-Kovacs a declarat că o astfel de acţiune va fi considerată "ajutorare a unui imigrant ilegal" dacă implică tranzacţii de natură financiară şi a adăugat că este necesară o verificare de la caz la caz.

Convoiul, care a ajuns în Ungaria, de la Viena, duminică după-amiaza, pentru ca să ia refugiaţi şi să-i treacă frontiera în Austria, s-a împărţit între localitatea de frontieră Hegyeshalom, oraşul Gyor (nord-vest) şi Budapesta, potrivit MTI.

Potrivit agenţiei austriece APA, voluntarii au oprit la Nickelsdorf pentru a protesta faţă de Acordurile de la Dublin, iar convoiul a fost escorat de către poliţia austriacă până la frontiera ungară.

Organizatorul grupului a declarat pentru MTI că mulţi dintre voluntari au venit în Ungaria din proprie iniţiativă şi anterior pentru a-i ajuta pe refugiaţi să ajungă în Austria. Motivul acţiunii de duminică, a subliniat el, este că aceasta este "mai sigură" în grup.

Răspunzând poliţiei din Austria, care a avertiat într-un comunicat că participarea la acţiune riscă să fie pedepsită dur, oraganizatorul a subliniat că voluntarii riscă "ridicol mai puţin" în comparaţie cu refugiaţii. Ar fi mai bine ca poliţia să-i pedepsească pe cei care nu-i iau pe imigranţi, a adăugat organizatorul.

Un purtător de cuvânt al poliţiei austriece a avertizat că transportarea imigranţilor peste frontieră este considerată trafic de persoane în Ungaria, o faptă penală care este pedepsită cu închisoarea, în timp ce în Austria este considerată o inf

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici