CRIZA NORD-COREEANĂ: Beijingul îndeamnă la "reţinere", după ce Phenianul a interzis sud-coreenilor accesul la Kaesong

China a îndemnat miercuri la "reţinere" în peninsula coreeană, după ce Phenianul a interzis accesul angajaţilor sud-coreeni în complexul industrial intercoreean Kaesong, intensificând tensiunile dintre cele două Corei.

360 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Beijingul îndeamnă la "reţinere", după ce Phenianul a interzis sud-coreenilor accesul la Kaesong

CRIZA NORD-COREEANĂ: Beijingul îndeamnă la "reţinere", după ce Phenianul a interzis sud-coreenilor accesul la Kaesong

Beijingul cere "tuturor părţilor vizate să îşi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere", a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Un adjunct al ministrului chinez de Externe, Zhang Yesui, s-a întâlnit marţi cu ambasadorii Statelor Unite, Coreei de Nord şi Coreei de Sud, pentru a le prezenta "îngrijorările puternice" ale Chinei.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţi sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreean şi considerat un simbol al cooperării între cele două Corei, dar a anunţat că sud-corenii care se află înăuntru pot să plece.

Seulul a avertizat că dispune de un plan de urgenţă care prevede o posibilă recurgere la forţă, cu scopul de a garanta securitatea cetăţenilor săi care muncesc la Kaesong.

China, singurul aliat important al Coreei de Nord, apără în mod oficial pacea, stabilitatea şi dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreea şi a votat sancţiuni recente împotriva Phenianului.

Însă Beijingul nu doreşte măsuri de retorsiune prea dure, care ar putea accelera prăbuşirea economică a aliatului său şi conduce la haos, sosirea în masă a unor refugiaţi nord-coreeni în China sau reunificarea Coreei sub un regim democratic proamerican.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici