CRONOLOGIE: Lista preşedinţilor constrânşi să demisioneze în ultimii 11 ani

Agenţia France-Presse prezintă lista preşedinţilor care au fost forţaţi să demisioneze în ultimii 11 ani pe fondul unor revolte populare, după ce preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, s-a retras de la putere vineri seară.

181 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Lista preşedinţilor constrânşi să demisioneze în ultimii 11 ani

CRONOLOGIE: Lista preşedinţilor constrânşi să demisioneze în ultimii 11 ani

- ianuarie 2000 - ECUADOR: Preşedintele Jamil Mahuad a fost înlăturat de la putere pe fondul unui val de proteste contra politicii economice.

- octombrie 2000 - FOSTA IUGOSLAVIE: Fostul preşedintele iugoslav Slobodan Miloşevici a fost înlăturat după proteste masive privind fraude electorale.

- ianuarie 2001 - FILIPINE: Preşedintele Joseph Estrada a fost demis pe fondul unui scandal de corupţie.

- decembrie 2001 - ARGENTINA: Preşedintele Fernando de la Rua a demisionat după o săptămână de proteste reprimate brutal (27 de morţi).

- octombrie 2003 - BOLIVIA: După proteste reprimate violent (65 de morţi), preşedintele Gonzalo Sanchez de Lozada a demisionat şi a fugit în Statele Unite. Doi ani mai târziu, şi succesorul său, Carlos Mesa, a demisionat pe fondul manifestaţiilor în favoarea naţionalizării sectorului hidrocarburilor.

- noiembrie 2003 - GEORGIA: Preşedintele Eduard Şevardnadze, care se afla la putere de 30 de ani, a demisionat după trei săptămâni de criză.

- februarie 2004 - HAITI: Preşedintele Jean-Bertrand Aristide a demisionat pe fondul presiunilor comunităţii internaţionale.

- decembrie 2004 - UCRAINA: Sute de mii de ucraineni au ieşit pe străzi la Kiev protestând faţă de rezultatul scrutinului prezidenţial, câştigat de Viktor Ianukovici. "Revoluţia portocalie" l-a adus la putere pe proeuropeanul Viktor Iuşcenko.

- martie 2005 - KÎRGÎZSTAN: Regimul preşedintelui Askar Akaiev, aflat la putere de 15 ani, a fost înlăturat de la putere după proteste violente.

- aprilie 2010: KÎRGÎZSTAN: Preşedintele Bakiev, acuzat de corupţie şi derivă autoritaristă, a fost şi el constrâns să demisioneze.

- ianuarie 2011: TUNISIA: Preşedintele Zine El Abidine Ben Ali a fugit din ţară pe fondul manifestaţiilor violente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici