Cum a arătat ultima săptămână din viaţa lui Prigojin. De la lingouri de aur primite cadou şi întâlniri în palate prezidenţiale la moartea sa într-un accident aviatic suspect

Vinerea trecută, avionul privat al lui Prigojin a aterizat în capitala Republicii Centrafricane, într-o misiune de salvare a legăturilor sale în unul dintre primele state clientelare ale companiei sale de mercenari. Imperiul său african ajunsese să includă aproximativ 5.000 de oameni desfăşuraţi pe întregul continent.

2075 afișări
Imaginea articolului Cum a arătat ultima săptămână din viaţa lui Prigojin. De la lingouri de aur primite cadou şi întâlniri în palate prezidenţiale la moartea sa într-un accident aviatic suspect

Cum a arătat ultima săptămână din viaţa lui Prigojin. De la lingouri de aur primite cadou şi întâlniri în palate prezidenţiale la a moartea sa într-un accident aviatic suspect

În palatul prezidenţial de pe malul râului din Bangui, capitala ţării, Prigojin i-a spus preşedintelui Faustin-Archange Touadera că revolta sa eşuată din iunie din Rusia nu îl va împiedica să aducă noi luptători şi investiţii partenerilor săi de afaceri din Africa Centrală, potrivit a trei persoane familiare cu întâlnirea, citate de WSJ.

La scurt timp după aceea, un elicopter Wagner a aterizat în apropiere, transportând cinci comandanţi din cadrul Forţelor de Sprijin Rapid din Sudan, un grup paramilitar care se bazează pe grupul de mercenari pentru a purta războiiul împotriva guvernului ţării lor. Delegaţia a călătorit la Bangui din provincia rebelă Darfur, purtând un cadou pentru Prigojin, care le-a furnizat rachete sol-aer: lingouri de aur din minele pe care mercenarii săi au ajutat să le securizeze în vestul Sudanului, devastat de război.

De cealaltă parte a Saharei, rivalii lui Prigojin din cadrul Ministerului rus al Apărării transmiteau un mesaj concurent clienţilor Wagner din Libia. Kremlinul prelua controlul unei reţele ale cărei ambiţii depăşiseră nivelul de toleranţă pe care îl are Vladimir Putin.

Prigojin a zburat înapoi în Rusia cam în aceeaşi perioadă, făcând o escală în Mali şi traversând spaţiul aerian al statelor client pe care încerca să le ţină în sfera sa de influenţă, departe de Minsterul rus al Apărării.

A fost un turneu de adio pe care şeful Wagner în vârstă de 62 de ani nu şi-a dat seama că îl face.

Miercuri, avionul Embraer Legacy 600 care îl transporta pe Prigojin şi pe cei mai importanţi locotenenţi ai săi a căzut miercuri din cer la doar 65 km de una dintre reşedinţele lui Putin. De atunci au existat numeroase speculaţii privind accidentul, dar mulţi experţi spun că cel mai probabil în spatele acestuia s-ar afla statul rus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici