Curtea de Casaţie din Italia acceptă discriminarea romilor bazată pe prejudecăţi

Curtea de Casaţie din Italia a decis că este acceptabil ca romii să fie discriminaţi pe motiv că ar fi hoţi, prin anularea unei sentinţe pronunţate anterior într-un proces de discriminare rasială, relatează cotidianul britanic The Guardian în ediţia electronică.

114 afișări
Imaginea articolului Curtea de Casaţie din Italia acceptă discriminarea romilor bazată pe prejudecăţi

Curtea de Casaţie din Italia acceptă discriminarea romilor bazată pe prejudecăţi (Imagine: Mediafax Foto)

Verdictul, făcut public luni, survine pe fondul unui pachet de măsuri împotriva romilor adoptat de Guvernul Berlusconi, ultima dintre acestea vizând amprentarea tuturor locuitorilor de această etnie, indiferent de statutul lor juridic, inclusiv a copiilor.

Decizia Curţii de Casaţie, care pare să asigure o bază juridică politicilor guvernamentale, a fost adoptată în martie, dar dată publicităţii abia luni. Judecătorii au anulat decizia de condamnare la închisoare a şase italieni care au semnat o petiţie în care cereau expulzarea romilor din oraşul Verona în 2001.

Printre cei care fuseseră condamnaţi pentru propagandă pentru discriminarea rasială se numără şi Flavio Tosi, membru al Ligii Nordului, formaţiune cu o pronunţată platformă antiimigraţie, devenit între timp primar al oraşului Verona.

"Romii trebuie expulzaţi deoarece, oriunde sosesc, sunt hoţi", ar fi declarat Tosi în timpul procesului, potrivit unui martor.

Curtea de Casaţie a apreciat că aceste declaraţii nu demonstrează că Tosi este rasist, ci că acesta manifestă "o aversiune profundă (faţă de romi) care nu este determinată de natura romilor de persoane discriminate, ci de faptul că toţi romii sunt hoţi". Antipatia sa faţă de romi "nu se bazează astfel pe noţiunea de superioritate sau ură rasială, ci pe prejudecărţi rasiale", a concluzionat instanţa supremă italiană.

Judecătorii au anulat sentinţa de condamnare a acestora la două luni de închisoare şi au cerut rejudecarea procesului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici