Curtea Internaţională de Justiţie oferă miercuri decizia privind procesul dintre Kiev şi Kremlin

  • Curtea de la Haga va da miercuri verdictul.
  • Ucraina cere de urgenţă măsuri provizorii din partea Curţii, pentru a opri războiul pornit de către Putin.
2036 afișări
Imaginea articolului Curtea Internaţională de Justiţie oferă miercuri decizia privind procesul dintre Kiev şi Kremlin
„Rusia trebuie oprită, iar Curtea (n.red. de la Haga) are un cuvânt de spus în asta”, a declarat politicianul ucrainian Anton Korynevych. 
 
Rusia trebuia să se prezinte la audieri pe 7 şi 8 martie, dar a absentat, pe motiv că instituţia „nu are jurisdicţie” şi că Putin acţionează în Ucraina „în auto-apărare”. 
 
Curtea de la Haga trebuie să rezolve, în primă fază, disputa dintre Kiev şi Moscova privind interpretarea Convenţiei Genocidului, baza în care Zelenski îl acuză pe Putin de „crime de război”.
 
La începutul lunii, o echipă avansată a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga pleca în „regiunea Ucrainei” pentru a începe investigarea unor posibile crime de război, a declarat procurorul principal al instituţiei într-un interviu acordat Reuters. 
 
De facto, soldaţii ruşi trag cu tancul sau cu armele în civili (copii, bătrâni, femei, jurnalişti străini). 
 
Rusia şi Ucraina nu sunt membre ale CPI, iar Moscova nu recunoaşte curtea, care a fost înfiinţată în 1997 şi deschisă la Haga în 2002.
 
Însă, deşi nu este membră a Curţii Penale de Justiţie, Ucraina a semnat în 2014 o declaraţie prin care acordă instanţei jurisdicţia asupra presupuselor crime grave comise pe teritoriul său începând din 2014, indiferent de naţionalitatea autorilor.
 
CPI, care are 123 de state membre, urmăreşte în justiţie persoanele responsabile de cele mai grave atrocităţi atunci când o ţară nu poate sau nu doreşte să facă acest lucru. 
 
Curtea de la Haga a fost înfiinţată la finele celui De-al Doilea Război Mondial pentru a rezolva disputele dintre statele membre ONU. 
 
Între timp, Senatul american îl numeşte pe Vladimir Putin criminal de război pentru „atrocităţile comise împotriva poporului ucrainean”. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici