Curtea Supremă a SUA va deschide arhiva lui Trump. Fostul preşedinte a făcut apel la confidenţialitate, dar a fost respins

  • Judecătorii au decis să cerceteze arhiva prezidenţială din timpul mandatului fostului preşedinte Donald Trump
  • Apelul fostului lider de a păstra secrete înregistrările privind asediul Capitoliului a fost respins
  • Instanţa vrea să afle circumstanţele care au dus la atacul haotic produs de susţinătorii lui Trump în data de 6 ianuarie 2021, precum şi gradul său de implicare în eveniment
2077 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă a SUA va deschide arhiva lui Trump. Fostul preşedinte a făcut apel la confidenţialitate, dar a fost respins

Sursa foto: Profimedia

Cea mai înaltă instanţă din Statele Unite a respins, cu o majoritate de opt judecători din nouă, încercarea fostului preşedinte de a menţine confidenţialitatea arhivelor Casei Albe. Membrii comisiei, majoritatea democraţi, vor să determine ce rol a jucat miliardarul republican Donald Trump în timpul atacului dat de susţinătorii săi asupra Capitoliului pe data de 6 ianuarie 2021.

Sutele de pagini de documente ce urmează a fi investigate includ, printre altele, listele persoanelor care l-au vizitat sau l-au sunat pe 6 ianuarie 2021, precum şi notiţele sale din timpul evenimentelor.

Donald Trump, care nu exclude să candideze la alegerile prezidenţiale din 2024, denunţă un „joc politic” şi încearcă din răsputeri să blocheze eforturile comisiei, după ce Biden a decis la scurt timp de la preluarea mandatului că ar fi în interesul naţiunii să predea arhiva spre a fi analizată.

Trump a invocat în cererea sa de apel o prerogativă specială a puterii executive care permite protejarea confidenţialităţii comunicaţiilor dintre membrii săi. Aceasta se aplică chiar şi foştilor preşedinţi. Instanţele federale i-au respins însă cererile, pentru că actuala ramură executivă a renunţat la utilizarea acestei prerogative şi a autorizat transmiterea arhivelor sale către Congres.

Cu un vot surprinzător de 8 la 1, judecătorii Curţii Supreme a SUA au fost de acord ca arhivele Casei Albe din timpul preşedinţiei lui Trump să fie predate comisiei Congresului, care anchetează atacul dat asupra Capitoliului.

Prima instanţă care a solicitat declasificarea documentelor a avut aceeaşi decizie cu judecătorii Curţii Supreme.

„Preşedinţii nu sunt regi şi reclamantul nu este preşedinte” , a consemnat magistratul Tanya Chutkan în hotărârea primei instanţe, care a fost apoi confirmată în apel.

 

 

 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici