Premierul pakistanez, Nawaz Sharif, implicat într-un scandal de corupţie, demisionează. Curtea Supremă de la Islamabad a decis că nu are dreptul să ocupe funcţii publice

Premierul Pakistanului, Nawaz Sharif, şi-a anunţat demisia după ce Curtea Supremă de la Islamabad a decis că acesta nu mai are dreptul să ocupe funcţii publice, în urma implicării sale într-un scandal de corupţie care vizează familia sa, informează BBC News online.

191 afișări
Imaginea articolului Premierul pakistanez, Nawaz Sharif,  implicat într-un scandal de corupţie, demisionează. Curtea Supremă de la Islamabad a decis că nu are dreptul să ocupe funcţii publice

Curtea Supremă din Pakistan decide că premierul Nawaz Sharif nu are dreptul să ocupe funcţii publice

"În urma verdictului, Nawaz Sharif şi-a dat demisia" din funcţia de prim-ministru, se afirmă într-un comunicat al Cabinetului premierului.

Sharif a preluat funcţia de prim-ministru în iunie 2013. Acesta a mai fost premier în două rânduri, în perioada noiembrie 1990 - iulie 1993, şi între februarie 1997 şi octombrie 1999, atunci când a fost răsturnat de la putere în urma unei lovituri de stat.

Încă nu este clar cine îi va urma lui Sharif la şefia Guvernului de la Islamabad, însă printre posibili succesori se numără şi fratele său, Shehbaz.

Justiţia pakistaneză a deschis o anchetă privind averea familiei premierului, după ce documentele Panama Papers au relevat legături între copiii lui Sharif şi mai multe firme offshore. 

Nawaz Sharif susţine că este nevinovat.

Verdictul a fost aprobat în unanimitate de către cei cinci membri ai Curţii Supreme.

Ejaz Afzal Khan, unul dintre judecătorii Curţii Supreme, a declarat că Sharif nu mai este "eligibil să fie un membru onest al Parlamentului".

Curtea Supremă a ordonat autorităţilor să-l pună sub acuzare pe Sharif şi mai multe rude ale sale. Procesul ar trebuie să dureze aproximativ şase luni, potrivit judecătorilor Curţii, potrivit agenţiei de ştiri Dpa.

Curtea a mai cerut Comisiei Electorale să-l demită pe Sharif din funcţia de parlamentar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici