Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua 8. Peste 35.000 de persoane au decedat / Copii salvaţi după mai bine de 170 de ore / Hoţii îşi fac de cap: 97 de persoane arestate

Peste 35.000 de persoane au murit în Turcia şi Siria în urma cutremurelor de săptămâna trecută, potrivit bilanţului actualizat de autorităţi.

1375 afișări
Imaginea articolului Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua 8. Peste 35.000 de persoane au decedat / Copii salvaţi după mai bine de 170 de ore / Hoţii îşi fac de cap: 97 de persoane arestate

Cutremurele din Turcia şi Siria, ziua 8. Peste 35.000 de persoane au decedat / Cel de-al doilea tren marfar care transportă ajutoare pentru Turcia a plecat luni dimineaţă

UPDATE 20:00 Peste 150.000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate de cutremur

Peste 150.000 de persoane au fost evacuate din zonele din Turcia afectate de un cutremur în urmă cu o săptămână şi au fost transferate în adăposturi. Autorităţile turce anunţă asta.

UPDATE 19:00 Turcia: o sută de oameni arestaţi pentru jaf

Autorităţile din Turcia au arestat cel puţin 97 de persoane pentru jaf şi furt în zonele afectate de cutremur, a declarat Agenţia Anadolu. Au fost deschise 232 de anchete pentru furt, jaf şi fraudă în zonele devastate de cutremur.

UPDATE 18:00 ONU, faza de ajutorare se încheie

Faza de ajutorare a cutremurului „se apropie de sfârşit”, a declarat astăzi şeful ajutorului ONU, Martin Griffiths, în timpul unei vizite în oraşul Alep, din nordul Siriei, raportează CNN. „Ceea ce am văzut în zonele afectate de cutremur este că faza de salvare, adică scoaterea oamenilor vii din dărâmături şi găsirea celor morţi, se apropie de sfârşit. Şi acum începe faza umanitară: asigurarea unui adăpost. , asistenţa psihosocială, hrana, simţul viitorului este obligaţia noastră”, a menţionat Griffiths.

UPDATE 17:00 Salvarea unui copil de 13 ani, la 182 de ore după cutremur

Un tânăr de 13 ani a fost salvat după ce a rămas blocat timp de 182 de ore în dărâmăturile unei clădiri din provincia turcă Hatay, care s-a prăbuşit în urma cutremurului de luni. Salvarea băiatului, pe nume Kaan, a fost transmisă în direct la Halk TV. Înainte, o fetiţă de 6 ani salvată după 178 de ore.

Echipa germană de salvare în caz de cutremur părăseşte Turcia

Echipa internaţională de căutare şi salvare a Germaniei (ISAR) şi-a încheiat misiunea în regiunea afectată de cutremur din Turcia şi urmează să se întoarcă acasă luni, a anunţat aceasta într-un comunicat. 
"Nu îi vom uita pe oamenii din zona dezastrului", a afirmat ISAR în declaraţie, care a adăugat că se va întoarce în Germania din Kirikhan, în partea de nord-est a provinciei turceşti Hatay.
 
"Examinăm acum la ce proiecte putem ajuta foarte repede şi în mod durabil", a adăugat acesta.
 
Germania a trimis marţea trecută 50 de experţi în recuperare în Turcia, pentru a localiza şi salva victimele. Echipa şi-a suspendat sâmbătă operaţiunile de salvare şi de ajutorare, invocând probleme de securitate în regiunea Hatay, potrivit unui comunicat emis de Agenţia Federală Germană pentru Ajutor Tehnic.
 
Într-o declaraţie separată publicată duminică, ISAR a declarat că echipa a salvat o femeie în vârstă de 88 de ani de sub dărâmăturile unei case prăbuşite în Kirikhan, după ce o voce a fost auzită în timpul acţiunilor de salvare. 
 

MAE respinge ferm informaţiile potrivit cărora s-ar fi opus acordării de sprijin umanitar pentru populaţia civilă din Siria

MAE a trasmis un drept la replică după declaraţiile făcute de sociologului Marius Pieleanu la ”On/Off the record”. În cadrul emisiunii acesta a declarat că „Domnul Aurescu, din motive care îmi scapă dar nu diplomatice, a refuzat să trimitem ajutoare umanitare în Siria"
"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) respinge ferm informaţiile potrivit cărora s-ar fi opus acordării de sprijin umanitar pentru populaţia civilă din Siria, afectată de cutremurul devastator din 6 februarie, realitatea fiind contrară acestor afirmaţii. În contextul tragediei umanitare cauzate de cutremurul din 6 februarie, de la apariţia primelor informaţii privind cutremurul, MAE a efectuat cu celeritate o serie de demersuri pentru facilitarea acordării de sprijin umanitar de urgenţă populaţiei siriene afectate de cutremur, simultan cu cele efectuate pentru sprijinirea Turciei.  
 

România, solidară cu Turcia 

 
Cel de-al doilea tren marfar al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A, care transportă ajutoare pentru Republica Turcia a plecat luni dimineaţă din Gara Bucureşti Vest
 
Cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prin Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" S.A., alte produse de cazarmament din stocurile “Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)” ale RescEU vor ajunge în Republica Turcia. 
 
Totodată, vă aducem la cunoştinţă faptul că primul tren marfar, plecat în data de 11 februarie din Bucureşti a ajuns noaptea trecută în Republica Turcia.
 

Bilanţul deceselor

Aproximativ 2.000 de decese au fost raportate de către autoritatea de gestionare a dezastrelor din Turcia luni dimineaţa, ceea ce înseamnă că 31.643 de persoane şi-au pierdut viaţa.

În Siria, 3.553 de persoane au fost raportate ca fiind decedate. 2.166 sunt în regiunile controlate de rebeli şi 1.387 în zonele controlate de guvern, potrivit Căştilor Albe şi a presei de stat preluate de Sky News.

În total, 35.196 de persoane au murit, mult mai mult decât estimarea iniţială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a fost de 20.000 de decese.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici